Krešimir DevčićŽupanijski sud u Zagrebu usvojio je prijedlog USKOK-a i bivšem premijeru Ivi Sanaderu produljio boravak u istražnom zatvoru još dva mjeseca zbog opasnosti od mogućeg pokušaja bijega.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, sudac Krešimir Devčić je odbio ponuđenu jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna. ”S obzirom da je Sanaderova imovina blokirana jamstvo su dali njegovi prijatelji pa je tako Luka Bebić založio svoju kuću, Jerko Rošin stan u Splitu, Mario Zubović stan u Zagrebu, a supruga Mirjana Sanader trećinu kuće u Zagrebu koja još nije blokirana” izjavio je Goran Suić iz Sanaderovog braniteljskog tima. Sanaderovi odvjetnici istaknuli su kako je ovo bio najviši ikad ponuđeni iznos jamčevine u Hrvatskoj, a ponudili su i oduzimanje putovnice Sanaderu.

”Jamčevina bi bila prihvaćena u bilo kojim drugim okolnostima, ali ako se uzme u obzir da se protiv njega vodi još nekoliko istraga i da ima mnoštvo međunarodnih kontakata, kada se sve to odvaže, zahtjev za puštanjem na slobodu je ipak odbijen” poručio je sudac Devčić. Dodao je kako će se za dva mjeseca ponovno odlučivati o mogućnosti puštanja Sanadera na slobodu.

Protiv Sanadera su od izručenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Obrana je tvrdila da ne postoji opasnost od pokušaja bijega, te da nije bježao ni u prosincu kada je uhićen u Austriji već da se vraćao u Hrvatsku. Jadranka Sloković iz Sanaderovog braniteljskog tima najavila je žalbu na odluku, te dodala kako su spremni ići i do Ustavnog suda. Sanaderu je istražni zatvor određen 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija. Tu je odluku također donio sudac istrage Krešimir Devčić.

Suđenje u slučaju navodnog uzimanja provizije trebalo bi početi 28. listopada.

Video: Infopunkt.tv

Devčić o odluci suda

[infopunkt 3434&video=01 nolink]

Devčić o mogućnosti žalbe

[infopunkt 3434&video=02 nolink]

Suić o jamčevini

[infopunkt 3434&video=03 nolink]

Sloković o daljnjim namjerama obrane

[infopunkt 3434&video=04 nolink]

Čedo Prodanović o odluci suda

[infopunkt 3434&video=05 nolink]

Čedo Prodanović o mogućnosti bijega

[infopunkt 3434&video=06 nolink]

Tamara Laptoš (tužiteljica) komentar na odluku

[infopunkt 3434&video=07 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here