Autor:
Infopunkt.tv /Online-Zagreb.hr

Nedeljka Anić jede travu jer nema novca za hranuŠokantan prizor zabilježili su snimatelji danas ispred Tvornice laboratorijske opreme i stakla TLOS gdje štrajkaju radnici kojima vlasnik mjesecima nije isplatio plaću. Nedeljka Anić, jedna od radnica dala je potresno svjedočanstvo o svome životu, paklu kroz koji prolazi zbog neodgovornih ljudi u tvrtki, ali i zbog države koja takvo stanje tolerira:

– Podstanar sam, izbačena sam na cestu, bolujem od epilepsije i niskog šećera. Problem mi je s prehranom. Stalno moram imati nešto za obrok – u zadnje vrijeme nemam šta pa idem ulicom, putem berem travu i to jedem,- ispričala je radnica.

Govoreći u kameru uzela je travu pored koje je stajala, stavila u usta i pojela uz nervozan smijeh kolegica koje ni same nisu u puno boljoj situaciji.

Štrajk u TLOS-u traje već 15 dana i tim povodom Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske sazvao je konferenciju za novinare ispred ulaza u Tvornicu laboratorijske opreme i stakla (TLOS) na Radničkoj cesti.

Otkazi onima koji ne žele raditi bez plaće

– Četrdeset dvoje radnika dobilo je izvanredne otkaze, jer ne žele raditi bez plaće. Radnici potpisuju zahtjeve za pokretanje stečaja. Poslodavac s radnicima komunicira pisanim obavijestima. Očito se boji vlastitih radnika. Državne institucije upoznate sa slučajem, po običaju, šute.Vlasnika nije briga za sudbine radnika, a država ih se odriče, napominjući kako je riječ o privatnome vlasništvu,- tvrdi Ivan Tomac, predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske.

– Imate legalno pravo boriti se i vi ćete biti oni koji će odlučiti što će biti s vašom tvrtkom,- poručio im je v.d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel dodajući kako stečaj me mora biti nužno kraj već novi početak.

Okupljenim radnicima koji su nosili transparente s natpisima “Dok drugi blaguju mi gladujemo” i “Dok drugi plove mi tonemo”, kolege iz granskih sindikata podijelile su solidarnu pomoć najnužnijih prehrambenih artikala.

Radnica TLOS-a Nedeljka Anić jede travu jer njezin poslodavac ne isplaćuje plaće.

[infopunkt 2123&video=02 nolink]

Mladen Novosel

[infopunkt 2123&video=03 nolink]

Ivo Rogić, PPDIV

[infopunkt 2123&video=05 nolink]

Ivan Tomac, Sindikat EKN-a Hrvatske

[infopunkt 2123&video=06 nolink]