Autor:
Infopunkt.tv

Nezaposleni i poslodavci su ocijenili da je na hrvatskom tržištu rada najprisutnija dobna diskriminacija, potom diskriminacija na temelju invaliditeta te spolna diskriminacija, dok se ostale diskriminacije, kao što su etnička, vjerska ili na osnovu spolne orijentacije doživljavaju manje raširenima, pokazalo je istraživanje Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar.

Ankica Paun JarallahRezultate istraživanja “Raširenost i obilježja diskriminacije na hrvatskom tržištu rada” u okviru projekta “Poticanje ravnopravnosti na hrvatskom tržištu rada”, koje se provodi uz pomoć sredstava iz EU, su danas na Institutu predstavili koordinatorica projekta Renata Franc, te ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun Jarallah i voditeljica projekta u HZZ Una Kociper.

Cilj projekta je osviještavanje o onom što se događa na tržištu rada kod traženja posla, rekla je Jarallah. Naglasila je, da je i dalje više žena među nezaposlenima, ali i da se mladi teško zapošljavaju.

Kociper je naglasila, da istraživanjem nisu obuhvatili svih 18 kategorija diskriminacije, koje su kažnjive zakonom, te podrobnije predstavila tehničku stranu projekta.

Renata FrancFranc je predstavila rezultate istraživanje, te rekla, da je  iznenađujuće kako 40% posto poslodavaca u anketama nije svjesno zakonskih posljedica diskriminacije, iako bi se očekivalo, da su pokazali veću informiranost.

Dodala je, istodobno da čak do 70 posto nezaposlenih nije znalo, da je diskriminacija kazneno djelo. Zaključila je, da je potrebna veća edukacija, kako bi se prepoznali oblici diskriminacije i njihove zakonske sankcije.

Franc o neznanju nezaposlenih i poslodavaca

[local /wp-content/uploads/2010/05/franc.flv nolink]

Jarallah o važnosti prevladavanja diskriminacije

[local /wp-content/uploads/2010/05/jarallah.flv nolink]