Projekcijom filma Izbrisana u slovensko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji večeras u 19 sati u Kinoteci bit će zatvoren 13. Festival tolerancije. Glavnu ulogu u filmu igra Judita Franković Brdar koja će se s ostatkom ekipe predstaviti publici nakon projekcije. Film progovara o problemu “izbrisanih” iz 90-ih godina kada su u Sloveniji oduzeta prava državljanima neslovenskog porijekla. Judita Franković glumi mladu majku koja nakon poroda shvaća da odjednom postaje strankinja, iako u Sloveniji živi cijeli život. Što se zakona tiče, ona uopće ne postoji. Dakle, njezino dijete je siroče, a siročad se daje na usvajanje.

Posljednji festivalski dan počinje u Kinoteci trima sjajnim filmovima za djecu i mlade iz novog programa Mali koraci. U 11 sati na rasporedu je Skockani nindža, najgledaniji danski film posljednjih godina. U ovom animiranom blockbusteru dječak dobije plišanog nindžu za kojeg otkrije da je živ i da mu može pomoći oko problema u školi. U 15 sati u istom kinu gledamo i Psihokravu, norveški film o petnaestogodišnjoj Fridi koja se totalno uživjela u ulogu razredne autsajderice, a u 17 sati na programu je Zajednica, hit s Berlinskog festivala, gdje je nagrađena Kristalnim medvjedom za najbolji film za djecu.

U kinu Tuškanac bit će prikazana dva odlična dokumentarca. Festivalski hit Nekada šaman (19 h), nagrađivan na Berlinaleu te u Chicagu, prati nekoć izolirano amazonsko pleme Paiter Surui koje se suočava s nasrtajima modernoga doba još od 1969. godine kada su prvi put stupili u kontakt s bijelim čovjekom. Pametni telefoni, električna struja, spremnici za gorivo, pištolji i Facebook zamijenili su tradicionalni način života. U 21.00 slijede Sanjari, film o nekad vrlo popularnom egipatskom ljetovalištu Sharm El Sheikhu, a danas napuštenom zbog sigurnosne situacije posljednjih godina. Ovaj nas dokumentarac vodi u svjetlucavi grad duhova s njegovim  posljednjim stanovnicima – zaposlenicima  hotela koji usred praznih apartmana sanjaju o boljim danima.

Unatoč iznenadnim problemima s preseljenjem dijela programa, 13. izdanje festivala uspješno je privedeno kraju. U sedam dana održano je više od 70 projekcija igranih, dokumentarnih i filmova za djecu, tradicionalna Edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, promocije knjiga i dva koncerta. Ove je godine poseban naglasak bio na važnosti prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnim načelima jednakosti i pravednosti.