izbori, ilustracijaU vezi s donesenom Odlukom o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, što će se održati 4. prosinca. 2011. Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba obavještava građane da mogu pregledati svoj upis u popis birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak.

Građanima također skreću pozornost da uvidom u popis birača mogu provjeriti je li im upisana odgovarajuća nacionalna pripadnost te izvršiti ispravak ili dopunu tog podatka, a da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti.

Posebno se pozivaju građani koji će napuniti 18 godina života do održavanja izbora, da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Oni koji će napuniti 18 godina života do 19. studenoga 2011. to mogu učiniti osobno, a za one koji će napuniti nakon toga datuma, izjavu o njihovoj nacionalnoj pripadnosti daju roditelji sporazumno u Gradskom uredu za opću upravu.

Birači koji će se na dan izbora zateći izvan Grada Zagreba mogu se privremeno upisati u popis birača u gradu ili općini gdje će se na dan izbora zateći. Privremeni upis u popis birača izvan mjesta prebivališta obavlja se na temelju potvrde o upisu u popis birača.

Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji borave ili će se na dan izbora zateći u Gradu Zagrebu mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa birača, izdavanje potvrdu o upisu u popis birača ili prethodnu registraciju podnosi se radnim danom u vremenu od 8.30 do 16.30, a u subotu 5, 12. i 19. studenog 2011. u vremenu od 9 do 13 sati. u Odsjeku za vođenje popisa birača Grada Zagreba na adresi Zagreb, Trg Francuske Republike 15 (zgrada područnog ureda Črnomerec) te u sjedištu Gradskog ureda, na adresi Trg Stjepana Radića 1 (soba 207).

Rok do kojeg građani mogu podnositi zahtjeve istječe 19. studenog 2011. Građani trebaju predočiti važeću ispravu o identitetu.

Pregled popisa birača može se izvršiti i putem web stanice Grada Zagreba www.zagreb.hr kao i putem web stranice Ministarstva uprave www.uprava.hr.

Korisnicima T-Mobile i Vipnet mreže omogućeno je da putem SMS poruke provjere mjesto upisa u popis birača i biračko mjesto, na način da matični broj građana upišu u PORUKU te da istu proslijede na broj 5454.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here