Ljubitelje avanture dijeli malo više od tjedan dana od desetog izdanja Međunarodnog viteškog turnira Vitezova zelingradskih, koje se održava od 1. do 3. srpnja u bajkovitom gradiću Svetom Ivanu Zelini. Uzbudljive viteške borbe, autentična srednjovjekovna kuhinja, amaterska natjecanja u srednjovjekovnim vještinama, atraktivno Polje izazova i spektakularno noćno osvajanje utvrde samo su dio bogatog programa koji će posjetitelje svih generacija vratiti u veličanstveno doba vitezova.

Turnir će započeti u petak, 1. srpnja na pravi srednjovjekovni način – okupljanjem preko 30 viteških, streličarskih, konjičkih i zabavnih skupina iz više od 10 zemalja Europe te podizanjem tabora uz glazbu i veselo druženje. Tijekom subote i nedjelje posjetitelje očekuje bogat cjelodnevni program prilagođen svim uzrastima. Tako će se u prijepodnevnim satima održavati turnirske viteške borbe u raznim kategorijama, a ljubitelji adrenalina doći će na svoje u nedjelju kad je na rasporedu i najekstremnija i najuzbudljivija disciplina borbe bohurt. U predahu od borbi, posjetitelji će moći prošetati živopisnim srednjovjekovnim trgovištem u kojem će svoje proizvode ponuditi lokalni kovači, stolari, lončari, travari, medari i drugi zanatlije. Ljubitelji gastronomije imat će jednistvenu priliku uživati u specijalitetima kakve su posluživali na dvoru Zrinski ili kušati medeno pivo, aromatizirano vino Hipokras ili neka druga pića spravljena po originalnim srednjovjekovnim recepturama koja će se nuditi u sklopu prvog hrvatskog festivala srednjovjekovnih pića.

Suvremeni junaci koji se i sami žele okušati u srednjovjekovnim vještinama, moći će to napraviti u Polju izazova koje se održava i u subotu i u nedjelju. Na atraktivan poligon koji kombinira elemente paintballa, dodgeballa i tradicionalnog streličarstva usudit će se ući samo najhrabriji pojedinci koji će uz pomoć svog tima te luka i strijele sa sigurnosnim, tupim vrhom, pokušati osvojiti protivničku zastavu i slavodobitno je vratiti na svoj teritorij. U natjecanju mogu sudjelovati po dvije skupine s pet neustrašivih natjecatelja, a pobjedit će onaj tim koji pokaže veće junaštvo i vještinu. Za posjetitelje će biti organiziran i amaterski streličarski turnir, a zainteresirani će se moći prijaviti i za srednjovjekovni ragbi, čiji je cilj osvojiti krpenu vreću.

U najspektakularnijoj točki turnira, noćnoj opsadi grada nazvanoj Legenda o vitezu, koja je na rasporedu u subotu, 2. srpnja u večernjim satima, svoju će moć pokazati autentične replike moćnih srednjovjekovnih bojnih naprava poput katapulta, trebušea i baliste. Zahvaljujući više od 300 vitezova u oklopima koji pokušavaju osvojiti utvrdu i spasiti damu u nevolji, dok zidine grada gore u vatri, a po zraku lete neprijateljske vatrene kugle i strijele, posjetitelji će imati osjećaj kao da se nalaze u filmu srednjovjekovne tematike.

Posebnu notu ovoj manifestaciji daje pomno osmišljen popratni program koji osim natjecateljskog dijela ima bogat zabavni dio. Glazbeno-scenski igrokazi, koncerti srednjovjekovne glazbe, konjičke radionice, dvorske lude, pripovjedači i žongleri samo su dio cjelodnevnog programa. Znatiželjni će moći posjetiti utvrdu Crnog viteza koja se nalazi na najstrmijem brijegu i sjedište je zlog viteza koji pljačka lokalno stanovništvo i sije strah u cijelom kraju, a oni koji su u potrazi za odgovorima moći će svratiti u Kuću gatare koja će im pročitati sudbinu iz karata.

Dok se odrasli upoznavaju sa srednjovjekovnom svakodnevnicom, najmlađi posjetitelji turnira zabavljat će se puna dva dana uz brojne aktivnosti poput Heraldičke radionice, Pričaonice, dječje alke, dječjeg mačevanja te natjecanja u bacanju drvenih kolutova. Najodvažniji mališani imat će priliku i sami postati vitezovi u dječjoj opsadi srednjovjekovne utvrde za koju će biti prikladno naoružani – papirnatim kuglama i drvenim mačevima. Kroz igru i zabavu će upoznati vitezove, čarobnjake i vile te poslušati priče o hrabrosti i odvažnosti.

Ulaznice za Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih mogu se mogu se kupiti na samom ulazu na turnir po cijeni od 20 kuna, dok je za djecu ulaz slobodan. Detaljnije najave događanja, program, informacije kako doći u Sveti Ivan Zelinu i ostale informacije o Međunarodnom viteškom turniru Vitezova zelingradskih možete pronaći na službenoj internetskoj stranici te na službenom Facebook profilu.