U povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je posjetio Dom za starije i nemoćne osobe Trnje podcrtavajući na taj način važnost zdravog starenja na što je ove godine naglasak stavila i Svjetska zdravstvena organizacija obilježavajući Dan zdravlja pod geslom “Aktivno zdravo starenje”.

“Vi ste najbolji dokaz da se kronološa dob razlikuje od biološke”, kazao je ministar Ostojić umirovljenicima s Trnja koji su ga u velikoj dvorani umirovljeničkog doma dočekali vježbajući uz glazbu. Dodao je i kako ga je 84-godišnji profesor Nikola Turk, aktivni korisnik trnjanskog doma umirovljenika, pozvao da gimnasticira s njima, ali da se nije usudio iako dnevno hoda dva sata. “Razmišljam da počnem i vježbati”, kazao je te zahvalio umirovljenicima i osoblju umirovljeničkog doma na čelu s ravnateljicom Gordanom Kartelo-Pintarić na primjeru i angažmanu.

Ministar Ostojić je rekao kako bi želio da rad s umirovljenicima u trnjanskom domu postane “brand” i način na koji bi i drugi umirovljenički domovi, gradovi i županije trebali pristupati starenju. “Starost nije nije bolest, a umirovljenje ne znači mirovanje”, naglasio je i dodao kako ljudi u trećoj dobi mogu činiti i učiti ono što nisu stigli ranije: kuhati, pjevati, plesati, slikati.

Prognanik iz Vukovara i korisnik doma, Janko Sila darovao je ministru Ostojiću knjigu “Život vrijedan sjećanja”, a nakon što im je ministar čestitao Uskrs, umirovljenici su ga ispratili srdačnim pljeskom.

U izjavi novinarima ministar Ostojić je podsjetio da u Hrvatskoj danas živi 17,6 posto osoba iznad 65 godina te da je, zbog prirodnog produljenja životnog vijeka, za očekivati da će se broj 85-godišnjaka u Hrvatskoj utrostručiti u idućih deset godina. Rekao je i da je u Hrvatskoj do danas najdužu staračku dob, 115 godina, doživjela žena iz Aržana, čiji je cijeli život obilježio rad i kretanje.

Prema podacima gerontoloških centara, 2001. svaki je šesti stanovnik Hrvatske bio stariji od 65 godina, dok je danas to svaki četvrti-peti. Voditeljica Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Spomenka Tomek Roksandić podsjetila je da se u tim centrima, kroz različite oblike izvaninstitucionalne skrbi, pruža podrška samostalnom stanovanju u vlastitom domu kroz dostavu hrane, pomoć u održavanju higijene, nabavci lijekova i odlasku liječniku, dok se u centrima organiziraju plesne i gimnastičke aktivnosti, tečajevi stranih jezika, informatičke radionice, zborno pjevanje i drugo.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2050. svaki četvrti stanovnik naše planete imati više od 60 godina i stoga zagovara pristup aktivnom starenju i održavanju dobrog zdravlja iza šezdesete godine života, ali i naglašava da o zdravlju treba brinuti i ranije te već u mladosti razvijati zdrave životne navike. (Hina)

1 Komentar

  1. Članovi našeg Društva i Kluba neumorno šahiraju, ne samo na natjecanjima domova nego i u klubovima. Desno na slici je prof. Mihailo Smoljanović koji je u 89. godini i najstariji je registrirani hrvatski šahist, još uvijek aktivan i kao sastavljač šahoovskih problema (http://www.pzrdig2.bloger.hr/post/mihailo-smoljanovic/2793334.aspx). Trenutno pripremamo šahovski turnir za Svjetski dan astme i zanimljive prateće aktivnosti, pa ako vas zanima navratite (http://www.pzrdig2.bloger.hr/post/ususret-svjetskom-danu-astme-2012/16675583.aspx).
    Lijep pozdrav i sretan Uskrs svima!