Hinko Juhn: Akt djevojkeIzložbu “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata” u Muzeju za umjetnost i obrt prate i zanimljiva predavanja. Tako će u srijedu, 25. svibnja ciklus biti nastavljen predavanjem o stvaralaštvu Hinka Juhna. Predstavit će ga mr. sc. Davorin Vujčić autor monografije o Hinku Juhnu.

Zahvaljujući Hinku Juhnu keramika postaje popularna i u Hrvatskoj se u prvoj polovici prošlog stoljeća etablira kao umjetnost. Juhn je bio majstor u sitnoj plastici, a najčešće teme njegovih skulptura su ženski aktovi. Njegova djela odražavaju opće karakteristike plastike iz 20-tih godina 20. stoljeća. Izrađivao je i uporabnu keramiku.

Kipar i keramičar Hinko Juhn je rođen je 1891. god. u Podgoraču kraj Našica, a umro 1940. u Zagrebu. U Zagrebu je završio Obrtnu i Višu školu za umjetnost i obrt u klasi prof. Roberta Frangeša i Rudolfa Valdeca. Usavršavao se na Internacionalnoj akademiji u Firenci, gdje je 1912. priredio i svoju prvu izložbu, te u Beču na Školi za umjetnički obrt gdje specijalizira keramičku umjetnost. Od 1921.-1924. osniva i vodi odsjek za keramiku na Akademiji likovnih umjetnosti, a potom na Obrtnoj školi.

Poznat je keramički friz koji je zajedno s Blankom Dužanec izradio za svjetsku izložbu 1929. godine u Barceloni, a surađivao je i s arhitektima Baranyaijem i Benedikom na izradi unutarnjeg dizajna za interijere. Na izložbi “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata”, koja je u Muzeju za umjetnost i obrt produžena do 28. kolovoza, uz djela koja je Hinko Juhn ostvario u mediju keramike, izloženi su i radovi u metalu (plakete i reljefi).

[nggallery id=486]