Ovaj vikend počelo je peto izdanje projekta Okolo, posvećenog umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, koji brojnim umjetničkim instalacijama i uličnim intervencijama svake godine uljepšava (u)lice grada, osvježava našu svakodnevicu i približava umjetnost baš svima. Umjetnička iznenađenja čekaju vas na 14 lokacija u centru grada, a otkriti ih možete svakodnevno do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom.

Započnite svoj obilazak Okolo u parku Bele IV promatrajući Drugu perspektivu s potpisom Stelle Leboš i Ive Rodić Novak. Nakon što se poigrate s refleksijom svijeta oko sebe, na Zakmardijevim stubama kroz aplikaciju proširene stvarnosti zakoračite u Izoliranu prisutnost i otkrijte novu dimenziju akvarela i života „stanovnica“ slika umjetnice Ane Sladetić. Moment iznenađenja, uz dozu humora, na ulicu donosi serija instalacija Nikoline Ivezić kojom umjetnica (p)ostavlja svoj ironični osvrt na svijet luksuza. Na pet povezanih lokacija, počevši s Tomićevom, preko Ilice i sve do Petrićeve, pronađite neobične Prosjake koji prose za svoje luksuzne potrebe. U Varšavskoj ulici zagledajte se u Gradske meduze dizajnerice Jelene Malenice, novu vrstu meduza čija je glavna svrha u životu biti urbani dekor. Kod Malih stuba u pukotinama zida otkrijte minijaturni Skriveni obnovljeni grad Ane Sladetić, a u tunelu Grič upoznajte se s pozitivnom stranom zmija koje je kiparica Ana Maria Maravić okupila u malo drugačije Zmijsko leglo. U parku Zrinjevac pronađite klupu na kojoj sjedi upečatljiva skulptura kipara Mateja Vukovića i zapitajte se zašto se zove Zvizdan.

ANA SLADETIĆ, Male stube
SKRIVENI OBNOVLJENI GRAD

Više O nama doznajte na Tomislavcu pa zajedno s umjetnicom Mijom Orsag promislite o svakodnevnim životnim potrebama i bljeskovitim promjenama trendova, pogledajte u budućnost i sudjelujte u akumulatoru želja. Odmor pronađite na Glavnom kolodvoru i zaigrajte zanimljivu video igru koja vas vodi kroz virtualnu izložbu kipara i multimedijalnog umjetnika Vitra Drinkovića, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. Na kraju, u Klaićevoj ulici 37, iskoristite posebnu priliku i pogledajte na djelu poznatog likovnog i street art umjetnika Lonca koji će tijekom nekoliko narednih dana oslikavati mural Flegma.

1 Komentar

Comments are closed.