Autor:
Infopunkt.tv /Online-Zagreb.hr

ilustracijaNovi twinning light projekt “Priprema Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za EURES” omogućit će hrvatskim građanima dobivanje svih informacija pri traženju posla u drugim državama, ali će omogućiti i stranim državljanima, da se informiraju o poslovima u Hrvatskoj, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun Jarallah. Dodala je, da u Hrvatskoj već postoje četiri migracijska centra za zapošljavanje te da se oko 1.500 hrvatskih građana već kod njih raspitivalo za poslove izvan Hrvatske.

Novim projektom, Hrvatska i službeno ulazi u EURES mrežu zavoda za zapošljavanje, što će omogućiti hrvatskim državljanima, da u bilo kojoj članici EU ispitaju mogućnosti zapošljavanja. No, kvote za zapošljavanje hrvatskih radnika u zemljama članicama nisu još određene, rekla je Jarallah.

Zamjenik veleposlanika Njemačke Andreas Haack je naglasio kako se ne radi o jednosmjernoj nego o dvosmjernoj ulici, te očekuje, da će i njemački radnici moći tražiti poslove u Hrvatskoj. Inače Njemačka i HZZ  su partneri na projektu.

Voditelj projekta Miguel Peromingo rekao je kako je cilj projekta podupiranje mobilnosti i slobodnog kretanja radnika unutar tržišta Europskog ekonomskog prostora sukladno zahtjevima navedenim u pregovaračkom poglavlju 2 – Sloboda kretanja radnika. Dodao je, da je svrha projekta podržati Hrvatski zavod za zapošljavanje u implementaciji i promociji EURES mreže u Hrvatskoj.

Predstavnik delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Dimitriois Kalogeras, je istaknuo kako se radi o relativno malom proračunu i kratkom vremenskom razdoblju za izvođenje projekta. Naime, predviđeno je 230.000 eura i šest mjeseci za implementaciju.

Ankica Paun Jarallah

[infopunkt 2435&video=03 nolink]

Miguel Peromingo, voditelj projekta

[infopunkt 2435&video=02 nolink]

Dimitriois Kalogeras, predstavnik EU

[infopunkt 2435&video=06 nolink]

Andreas Haack, zamjenik veleposlanika Njemačke
– partner na projektu

[infopunkt 2435&video=07 nolink]

[infopunkt 2435&video=08 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here