Na svečanoj press konferenciji održanoj u Hotelu International, Udruga za autizam – Zagreb predstavila je projekt „Naš plavi svijet“ –  osnivanje treće životne zajednice za odrasle osobe iz spektra autizma u selu Vukšinac.

Udruga za autizam – Zagreb je neprofitna i socijalno – humanitarna nevladina organizacija koju su 1997. godine osnovali roditelji djece i osoba s poremećajem  iz spektra autizma s ciljem promicanja i ostvarivanja njihovih prava. Obzirom da u Republici Hrvatskoj nije sustavno riješeno pitanje prava na život u zajednici odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma, roditelji ovih osoba postavljaju pitanje „Što će biti s našom djecom kad nas više ne bude?“. Upravo iz tih razloga, roditelji, članovi  Udruge za autizam – Zagreb su još prije 15 godina pokrenuli program izvaninstitucionalne skrbi za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma. Udruga je osnovala dvije stambene zajednice u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te je kao takva prva i još uvijek jedina roditeljska udruga u Hrvatskoj koja pruža ovakav oblik skrbi i programa.

Pored postojećih životnih zajednica, u selu Mostari u Zagrebačkoj županiji i stanu u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec, Udruga za autizam – Zagreb je za potrebe osnivanja svoje treće zajednice od Zagrebačke županije i Osnovne škole Dubrava dobila u tridesetogodišnji najam staru područnu školu koja će prema projektu arhitektice Monike Tomić biti adaptirana u životnu zajednicu za osam odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u 100% iznosu.

Ovaj izniman i veliki uspjeh na svečanom predstavljanju projekta pozdravila je gđa Marija Pletikosa, državna tajnica i izaslanica Vlade Republike Hrvatske. Gđa Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u ime gradonačelnika i Grada Zagreba najavila je već nove projekte i suradnje s Udrugom. Zamjenik načelnika općine Dubrava koja je partner na projektu, gospodin Ante Grizelj, istaknuo je važnost ovakvih projekata u ruralnim sredinama, ali i izvrsnu suradnju s Udrugom koja traje već duži niz godina.

O važnosti života i boravka u ovakvim organiziranim zajednicama, ali i objektima koji su visokofunkcionalni i prilagođeni osobama s poremećajima iz spektra autizma govorila je i profesorica Jasmina Frey Škrinjar, dugogodišnji član i velika prijateljica Udruge koja je zajedno sa stručnim timom i roditeljima kreirala i uvodila izvaninstitucionalni program u zajednici.

Istodobno s gradnjom i adaptacijom stare područne škole u treću životnu zajednicu, Udruga će u partnerstvu s Općinom Dubrava ostvariti i drugi dio projekta – uređenje senzornog  parka za  djecu s poteškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom u samom središtu općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji.

Razdoblje provedbe projekta 01.07.2020. do 01.01.2023.

Ukupna vrijednost projekta je 8.203.779,22 HRK.