jezik_ss_260111_inPričanje priča je moćno i trajno sredstvo komunikacije vrlo širokog dosega. Povezuje kulture i zajednice i zapravo čini dio naših najranijih iskustava učenja. Neke od priča su nam ispričane direktno, neke su nam pročitane, a neke su glumljene oko nas.

Čak i prije nego smo u stanju artikulirati ono što znamo, osjećamo i mislimo, jer smo naučili stvarati smisao našeg unutarnjeg svijeta kroz priče. Priče su generacijama prije nas, dok pismo nije bilo tako široko u upotrebi, koristile za prenošenje ključnih iskustava i znanja iz generacije na generaciju, s koljena na koljeno. I tako su opstale.

Danas kada pišemo, čitamo, surfamo, mislimo da nam više ne trebaju priče za usvajanje novih znanja. Upravo suprotono, uz pomoć priča se lakše i bolje uči. Učitelj pripovjedač time stvara poticajno okruženje za poučavanje i prenošenje znanja i vještina putem vizualnog, auditivnog i kinestetičkog modela. Metoda je izuzetno efikasna kod učenja stranih jezika.

Pričanjem priča se uvijek uči

Kad je učitelj pripovjedač, učenici razvijaju vještine slušanja na kritičan i učinkovit način. Slušajući priče razvija se pamćenje te se jednostavno pamte nove riječi, jezične strukture i gramatika.

Kad je učenik pripovjedač, razvijaju se vještine usmenog izražavanja iskustava i emocija uz korištenje do tada usvojenog vokabulara i jezičnih struktura.

Pričanjem priča uči se i o sebi

Osim usvajanja stranog jezika, kroz priče se lako usvajaju činjenice, znanja o svijetu oko sebe, stavovi i mišljenja. Prepoznaju se i osobna iskustva u pričama što doprinosi izražavanju emocija i stjecanju samopouzdanja te jasnijem komuniciranju s okolinom. Priče su posebno važne u ranom razvoju djece.

Pričanjem priča učimo i druge predmete

Umjesto gotovih udžbenika, u školi stranih jezika Čarobna riječ, koriste se autentične priče koje profesorice same obrađuju i povezuju s prikladnim temama iz života. Uz korištenje stranog jezika, pričajući priče djecu se poučava priroda i društvo, matematika, glazba, umjetnost, zemljopis, povijest.

Rezultati pričanja priča brzo su vidljivi

Rezultat ovakvog pristupa učenju stranog jezika je sposobnost djece da vrlo brzo samostalno i slobodno komuniciraju na stranom jeziku i izražavaju svoja mišljenja i stavove u razredu i izvan njega. Ujedno, to je i dobra podloga za lakše usvajanje složenijih jezičnih struktura i vokabulara u kasnijoj fazi jer se ne radi po pojednostavljenom jeziku udžbenika.
Proces učenja je jednostavniji jer djeca time razviju intuitivna znanja jezika koja se kasnije osvještavaju složenijim gradivom. Kao i kod materinskog jezika.

„Ako želite da vam djeca razviju inteligenciju, čitajte im bajke“ (Albert Einstein)

O školi stranih jezika „Čarobna riječ“

Centar stranih jezika u srcu Zagreba, s uigranim timom koji već 20 godina surađuje profesionalno i prijateljski. Prije pokretanja „Čarobne riječi“ sadašnje partnerice su surađivale u raznim školama (Centar SUVAG, Učilište Stara Vlaška). Većinu svojih učenika provele su kroz cijelo obrazovanje – od vrtića do završetka srednjoškolskog/gimnazijskog školovanja. A interesantno je da je jedna od bivših učenica sada partnerica i profesorica.
Certificirani su ispitivači za međunarodno priznate ispita Young Learners, FCE, CAE, BEC na kojima surađuju s Britanskim savjetom u Zagrebu. Zahvaljujući tako bogatom iskustvu njihovi učenici imaju 100% prolaznost na University of Cambridge ESOL ispitima.
Profesorice: Renata Keber, Jadranka Smojver, Eva Bogdanović, Maja Petrović, Mirjana Valent

Pozivamo Vas na otvorene radionice na kojoj ćemo pokazati kako je moguće učiti i naučiti strani jezik kao materinji uz vrlo efikasnu metodu PRIČANJA PRIČA.

Ove besplatne radionice učenja stranih jezika metodom pričanja priča će se održati:

U četvrtak, 5.9. 2013. godine, u Centru za strane jezike „Čarobna riječ“ u Hebrangovoj 27/I – za tri dobne grupe:

17.30 – 18.00 predškolci (5-6 godina)

18.15 – 18.45 prvašići (cca 7 godina)

19.00 – 19.30 2. i 3. razred OŠ (8 – 9 godina)

Svi zainteresirani mogu se javiti u Centar za strane jezike Čarobna riječ

na 01 4856 –338; 091 3560 430; 099 6392 634 i rezervirati mjesto za svoje dijete na radionici koja će ih uvesti u čarobni svijet pričanja priča na stranom jeziku.

Više informacija na www.carobna-rijec.hr