Osnovna škola Frana Galovića iz Zagreba partner je u Erasmus + projektu pod nazivom „Games for learning Science“. Projekt se odvija u periodu od rujna 2018. godine do kolovoza 2020. godine, a glavni cilj je putem igara učenicima približiti znanost i olakšati usvajanje znanja iz STEM područja. Partnerske škole su iz Španjolske te Grčke, Češke i Latvije.

Svi učenici šestih i sedmih razreda naše škole bili su pozvani da se prijave u projekt. Povjerenstvo projekta je nakon selekcijskog postupka u kojemu su učenici pisali motivacijska pisma na engleskom jeziku, prisustvovali osobnom intervjuu na hrvatskom i engleskom jeziku te osmislili zabavnu, interaktivnu igru, najboljih 16 pozvalo u Erasmus tim.

LTTA (Learning, teaching, training activities) održat će se u svakoj državi, sudionici projekta, a prisustvovat će dvoje učitelja/ca i četvero učenika/ca u dobi od 12 do 14 godina.

Prvi LTTA održao se u Španjolskoj u gradu Benetusser u blizini Valencije od 3. – 10. studenog 2018.godine. Četvero naših učenika dobilo je priliku tijekom 6 dana upoznati školu domaćina, tradiciju i običaje valencijskog područja koja je jedinstvena i posebna u odnosu na ostale španjolske regije.

Učenici su bili glavni akteri svih aktivnosti: predstavljanje škola, ice breaker igre za upoznavanje i povezivanje, predstavljanje i snimanje igre koju su osmislili španjolski učenici, upoznavanje Valencije kroz igru, posjeta Ocenarija i Muzeja umjetnosti u kojem su učenici imali praktičnu radionicu kemije. Osim organiziranih edukativnih radionica i aktivnosti, učenici su  svako popodne provodili sa svojom domaćinskom obitelji kako bi što bolje upoznali način života, običaje i jezik zemlje u kojoj borave. Također su domaćini priredili druženja s učiteljima i roditeljima te iskazali srdačnu dobrodošlicu i veliko veselje što su domaćini kao i gradonačelnica koja nas je primila.

Drugi LTTA održan je u Grčkoj u gradu Heraklion na Kreti od 2. – 9. ožujka 2019. godine. Učenici su tijekom šest dana upoznali školu domaćina i školski sustav koji se razlikuje od našeg, tradiciju i običaje Krete koji su posebni u odnosu na ostatak Grčke. Učenici su za ovaj LTTA morali osmisliti igru koju su predstavili svojim vršnjacima nakon čega je uslijedilo igranje igara i snimanje budući da će svi materijali biti objavljeni i dostupni širokoj publici. Posjetili smo Prirodoslovni povijesni muzej, Arheološki muzej, Knossos palaču, učenici su interaktivno istraživali o Heraklionu, te su se bavili sportskim aktivnostima u školi i Pankritio stadionu u Heraklionu i znanstvenim radionicama iz fizike i robotike. Domaćinske obitelji omogućile su im još detaljnije upoznavanje grada, jezika i običaja. Također smo imali zajednička druženja s učiteljima i roditeljima te svečano primanje kod dogradonačelnika.

Osim što smo mi, učitelji, imali izuzetne dobrobiti od sudjelovanja u ovom projektu s posebnim naglaskom na stvaranje mreže partnerstava za buduće projekte, dojmovi ne samo naših učenika, nego učenika i iz partnerskih škola su neprocjenjivi.

Omogućiti 12-godišnjacima upoznavanje drugih kultura, jačanje jezičnih kompetencija kao i komunikacijskih i socijalnih vještina ono je što sudjelovanje u ovakvim projektima svakog učenika priprema za budućnost i stvara od njih istinske građanine svijeta. Svi učenici su ostali u kontaktu, razmjenjuju informacije, komuniciraju putem društvenih mreža i svi skupa s nestrpljenjem očekujemo listopad kada je naša škola, ali i naš grad domaćin ovog projekta.

Pozivamo sve čitateljice i čitatelje da posjete:

Uživajte i igrajte naše igre za bolje razumijevanje znanosti.

KONTAKT: Melita Povalec, prof. biologije, [email protected]