Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisali su u četvrtak 19. veljače Ugovor o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb. CPRZ trebao bi omogućiti stvaranje i razvoj jedinstvenih standarda za sve osobe s invaliditetom koje se pripremaju za ulazak u svijet rada, kao i one koji u svom radnom okruženju trebaju stručnu i materijalnu podršku, piše na službenim stranicama Grada Zagreba.

“Osnivanjem ovakvih centara osiguravamo da osobe s invaliditetom ostvaruju svoje ustavom zajamčeno pravo na rad i doprinosimo zapošljivosti ove ranjive skupine”, poručila je Sandra Švaljek naglasivši da je ponosna što u Gradskoj upravi ima veći broj zaposlenih osoba s invaliditetom.

Ministar Mrsić također je izrazio zadovoljstvo što stavlja potpis na ovako važan ugovor koji će omogućiti da se građani s nekom vrstom invalidnosti lakše i brže zaposle. “Hvala Gradu Zagrebu koji je prepoznao da svi trebamo imati jednake šanse i koji je još jednom potvrdio da ima dobru socijalnu politiku”, dodao je na kraju.

Profesionalna rehabilitacija obuhvaća niz mjera i aktivnosti koje osobi s invaliditetom pomažu u osposobljavanju za prikladan posao, kao i u pronalaženju i zadržavanju odgovarajućeg zaposlenja te profesionalnom razvoju.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb poslovati će na adresi Ilica 29 u gradskom prostoru veličine oko 180m². Osnivačka prava od 60% u ime Grada Zagreba vršit će Gradska skupština i Gradonačelnik, a 40% osnivačkih prava u ime RH vršit će Vlada RH. Za osnivanje i početak rada Centra, Grad Zagreb osigurao je tri milijuna kuna, a Republika Hrvatska milijun kuna.