Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

pothodnik ispod Av. Dubrovnik (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Zagrebački su pothodnici mjesta straha i nelagode! Mnogi građani čak svjesno krše prometne propise pretrčavajući ulice kako bi izbjegli devastirane pješačke pothodnike. Posebno je to slučaj s novozagrebačkim pothodnicima ispod Avenije Dubrovnik. U njima se zimi skupljaju pijanci, klošari i sumnjivi tipovi, prolaznici tamo odlaze urinirati pa u njima i smrdi. U vrijeme jakih kiša pothodnici su gotovo poplavljeni. Svjetla su najčešće razbijena, a sa zidova vrište napisi besmislenog i vulgarnog sadržaja. Granitne ploče kojima su obloženi neki su građani razbili i ukrali za svoje vikendice, ispričala nam je stanovnica Sopota Ilijana.

Prometni stručnjaci tvrde da su pothodnici prijeko potrebni zbog prometne sigurnosti, a trebalo bi ih još graditi.

dobro održavan pothodnik kod Glavnog kolodvora (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Primjerice, ispod Zagrebačke avenije te na križanju Avenije Dubrovnik i Većeslava Holjevca uz Avenue Mall. No, kako riješiti pitanje devastacije i potaknuti građane da ih koriste, a ne pretrčavaju ulicu, teško je reći. Naime, novim sustavom videonadzora – diljem grada postavit će se 225 sigurnosnih kamera – trebali bi se priključiti i pothodnici. Zasad se o tome samo razmišlja, jer umrežavanje i postavljanje kamera košta.

Novi poslovni pothodnici

No, ni situacija s novouređenim pothodnicima, kao što su oni u Lucićevoj i Sveučilišnoj aleji, nije ništa bolja. Na kraj devastaciji nastojalo se doći otvaranjem tzv. poslovnih pothodnika. U njima su otvoreni lokali, između Zapruđa i Utrine, Velesajma i Sigeta, na Kvatriću.

Ali, problem je noć kad se lokali zatvaraju, a pothodnici ostaju nezaštićeni na meti vandala. Spriječiti uništavanje pothodnika mogu zasad samo komunalni redari i sami građani.Grad se brine o zagrebačkim pothodnicima kada su u pitanju veliki popravci i sanacije devastacija, dok je redovno održavanje (poput rukohvata i slično) pripalo podružnici Holdinga.

I majke s djecom trebaju ključ

rampa u Sopotu (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Problemi su pothodnika, osim uništavanja i neurednosti, i nepristupačnost osobama s invaliditetom ili pak majkama s djecom. Naime, nakon što je Grad donio “Strategiju za osobe s invaliditetom”, prema kojoj se javne površine trebaju učiniti svima dostupnima, u pothodnicima su postavljene tzv. platforme ili rampe.

One poput liftova dižu i spuštaju korisnika. No, nažalost, rampe i platforme nisu uvijek dostupne. Da bi se njima moglo koristiti, mora se imati ključ, koji se dijeli prema popisu udruga osoba s invaliditetom. No, ako se majka s djetetom u kolicima nađe u nekom pothodniku i zatreba joj rampa, bez ključa je neće moći koristiti.