Foto: Infopunkt.tvCARNetov Projekt “Škole 2.0” koji je Europska komisija u lipnju proglasila jednim od triju najinovativnijih projekata u sklopu „Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi“ u kategoriji „Inicijative za obrazovanje i istraživanje“ predstavljen je danas u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta (MZOS).

Ministar Željko Jovanović je istaknuo kako Europa želi biti konkurentno gospodarstvo, a ovakvim projektima, kao što je “Škola 2.0”, naše obrazovanje postaje konkuretno, što znači, istaknuo je, da će i naše gospodarstvo biti u Europi konkurentnije.

[infopunkt 7147 2]

Napomenuo je i kako kapitalne investicije u školstvu nisu u nadležnosti Ministarstva te dodao kako su ta pitanja u nadležnosti osnivača, odnosno 33 veća grada i županija.

[infopunkt 7147 3]

Podsjetio je i kako je u Ministarstvu oformljen tim za zaživljavanje e-školovanja.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić ocijenio je kako je ovaj projekt putokaz kako osigurati e-školavnje. Riječ je o velikom iskoraku za budućnost obrazovanja, rekao je Stanić dodavši kako se mnoge škole zbog migracije stanovništva u ruralnim krajevima gase.

[infopunkt 7147 4]

Po njegovim riječima e-škole će pomoći da se zaustavi iseljavanje i zadrži život na našim otocima.

Kao ciljeve projekta, naveo je i međusobno povezivanja škola.

U projektu sudjeluju sedam matičnih osnovnih škola s pripadajućim područnim školama: O.Š. „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog s područnim školama Plešivica, Volavje, Čeglje, Petrovina, Desinec, O.Š. Žakanje s područnim školama Kamanje i Ribnik, O.Š. Generalski Stol, O. Š. Marija Martinolića na Malome Lošinju s područnim školama Veli Lošinj, Nerezine, Susak, Ilovik, Unije, O.Š. Šarengrad s područnim školama Bapska i Mohovo, O.Š. Šećerana s područnim školama Luc, Torjanci i Baranjsko Petrovo Selo te O.Š. Brodarica s područnom školom Krapanj.

U samim školama postavljene su bežične mreže kako bi učenici i nastavnici uz pomoć tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu. Također, sve škole uključene su i u e-Dnevnik projekt.

Infopunkt.tv/Hina