Tuškanac u gostima svibanjski program privodi kraju prvim naslovom iz novog ciklusa Moj jedini film. Riječ je o programu koji donosi dugometražna ostvarenja autora koji su režirali samo jedan takav film, a prikazivat će se jednom mjesečno u kino-dvorani MM Centra.

Ciklus će, 29. svibnja u 20 sati, otvoriti Plastični Isus (1971), jedini dugometražni film te ujedno diplomski projekt Lazara Stojanovića u kojem je glavnu ulogu ostvario Tomislav Gotovac. Kratko uvodno izlaganje o filmu održat će filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor Hrvoje Turković.

Drama prati mladog underground filmaša i performera koji iz Zagreba dolazi u Beograd snimiti film, ali se umjesto toga upušta u neslavne ljubavne afere. Igrana radnja isprepliće se s dokumentarnim segmentima života u tadašnjoj Jugoslaviji, a poglavito onima vezanim uz studentske demonstracije kojima se zahtijevala vjernost izvornim komunističkim idealima te kritizirala vladajuća elita koja se otuđila od radničke klase.

Prije javnog predstavljanja i kino distribucije film je bio zaplijenjen, a Stojanović je zbog „neprijateljske propagande“ osuđen na tri godine zatvora. Plastični Isus u Jugoslaviji je prvi put javno prikazan tek 1990., dok je u inozemstvu godinu kasnije, na prestižnom festivalu u Montrealu, osvojio nagradu FIPRESCI međunarodne federacije kritičara.

Smatran jednim od posljednjih produkata „Crnog talasa“, Plastični Isus do danas je izvor brojnih kontroverzi. Naime, to je prvi jugoslavenski film s prizorom golog muškarca i muško-muškog poljupca. Od kultnih figura u njemu se uz Gotovca pojavljuje Vukica Đilas, kći disidenta Milivoja Đilasa, kao i proslavljeni kazališni redatelj Ljubiša Ristić čije je vjenčanje postalo sastavni dio filma.

Plastični Isus provokativan je spoj sovjetske avangarde i američkog undergrounda, a u kolažiranju igranih elementa s arhivskom građom oslanja se na rad Dušana Makavejeva. Iznoseći jednu od najzanimljivijih priča 70-ih godina prošlog stoljeća, film se percipira kao svjedok društveno-političkih okolnosti i žrtva slabih umjetničkih prilika jugoslavenske kinematografije takozvanih olovnih godina.

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina domaćina sat vremena prije početka, ali i online putem platformeulaznice.hr.