Odmah iznad Trga bana Josipa Jelačića, u blizini katedrale, nalazi se najveća i najpoznatija zagrebačka tržnica Dolac. Početkom 20. stoljeća odlukom grada srušene su kuće i stare gradske zidine (o čemu svjedoči ulica Pod zidom) u naselju Dolac, kako bi se 1930. godine otvorila suvremena tržnica na tri etaže.

U ono doba tržnica Dolac bila je jedna od najvećih i najljepših u ovom dijelu Europe. Nakon što je odlučeno da se stara gradska tržnica Harmica premjesti na mjesto današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između Crkve sv. Marije iz 18. stoljeća, čiji je ulaz pomalo skriven u prolazu ispod arkada koji povezuje tržnicu s Tkalčićevom ulicom, i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščaka.

Riječ je o kombinaciji otvorene (za voće i povrće) i zatvorene (za meso i ribu, nalazi se ispod otvorene) tržnice. Proizvođači svakodnevno od ranog jutra prodaju svježe proizvode, a kupaca je mnogo, Zagrepčana i turista. Tržnica Dolac prozvana je i “zagrebačkim trbuhom”, jer na njoj gurmani nalaze sezonske proizvode iz svih hrvatskih regija.

Godine 2006. na samom vrhu stuba koje s lijeve strane vode na tržnicu postavljen je kip tradicionalne prodavačice “kumice” s pletenom košarom na glavi, koji simbolično predstavlja žene iz okolice Zagreba koje su uzgajale vlastito voće i povrće, svakodnevno dolazile u grad s košarama punim proizvoda iz svojih vrtova i domaćinstava, te ih prodavale na Dolcu. Dolazile su iz Markuševca, Šestina, Gračana, Čučerja, Remeta, Vrapča itd.

Sjeverno od Dolca nalazi se Trg Petrice Kerempuha s kipom poznatog lika iz hrvatske književnosti, koji je izradio Vanja Radauš, a postavljen je 1955. godine. Tamo se preko dana prodaje cvijeće, a na Trg se nastavlja Opatovina, gdje se prodaju odjevni predmeti i tradicijski obrtnički proizvodi. Trg bana Josipa Jelačića i tržnicu Dolac povezuje ulica Splavnica na kojoj se također prodaje cvijeće. Tu je i nekoliko ugostiteljskih objekata. Zbog svega navedenog tržnica Dolac je jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija Zagreba.