Trodnevna manifestacija Koi & Bonsai Show po prvi puta na jednom mjestu predstavlja magične koi ribe, minijaturna bonsai drvca i japansku kulturu kroz brojne atraktivne radionice. U ovom zanimljivom događanju koje je jedinstven u Europi, ali i u svijetu, moći ćete uživati od petka 24. svibnja do nedjelje 26. svibnja. 

Japanske ribe sreće i prosperiteta koje još nazivaju i ‘plivajući dijamanti’ u sklopu Koi & Bonsai Show-a moći ćete razgledati u izložbenom prostoru Paviljona 2 u zagrebačkom Family mallu (Ul.Velimira Škorpika 11b ). Uz brojne mogućnosti upoznavanja s japanskom kulturom u sklopu radionica, najavljeno je i edukativno predavanje prof. Josipa Barišića, PhD, dr. vet. med. pod nazivom ‘Osnove zdravlja koi šarana’ koje možete posjetiti u subotu 25. svibnja od 18 sati. Međunarodna izložba minijaturnog drveća predstavit će impresivne kolekcije uzgajivača bonsaija iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Nordin Trobradović – privatna arhiva

Glavni organizator Nordin Trobradović kaže da je pokrenuo ovu manifestaciju potaknut nedostatkom kvalitetnih uzgajivača koi šarana u Hrvatskoj i regiji.

  • Živio sam u Njemačkoj gdje sam se počeo interesirati i baviti koi šaranima. Vidimo sam kako to tamo funkcionira, na vrlo profesionalnom nivou za razliku od naše regije. Kako već jedno vrijeme živim u Hrvatskoj, tu sam se počeo malo više time baviti, izgradio svoje jezerce i obišao većinu prodavača i trgovina. Mogu samo reći da kod nas ima vrlo malo onih koji to rade na profesionalnoj razini. Sve što sam vidio i kupio bilo je dosta loše kvalitete. Općenito fali znanja, previše se gleda na profit i brzu prodaju, a ne na dobrobit životinja – kaže Nordin.

Dodaje kako prodavačima i uzgajivačima općenito nedostaje znanja oko tehničkih uvjeta, izgradnje i održavanja jezerca, filtera i pumpa. To se odnosi i na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, kaže da je jedino u Sloveniji bolja situacija.

  • Uglavnom je problem što ljudi ne znaju što su koi šarani i da oni trebaju drugačije uvjete za život nego bilo koje druge ribe. Ako netko kupi opremu za izgradnju jezerca u trgovini za akvaristiku ili vrtnom centru, siguran sam da to neće biti dovoljno za ono što treba koi šaranima. U početku se može činiti da te ribe imaju super život, ali jednom kada narastu sve će uginuti u jednom trenutku – ističe Nordin koji je konstantno u potrazi za novim informacijama, prodavačima i uzgajivačima. Zbog prilično loše situacije i ponude u Hrvatskoj cilj mu je stvoriti novo tržište, novu konkurenciju, prodavače i uzgajivače koi šarana koji će biti educirani i držati određeni nivo kvalitete.
  • Oni trebaju znati što rade, treba im biti važno zadovoljstvo klijenata, sigurnost i zdravlje životinja. Želja mi je da mogu nabavljati ribe i opremu u Hrvatskoj i da ne moram ići u Njemačku zbog toga. Prvi korak stvaranju novog tržišta je upravo educirati ljude u regiji koji žele imati svoje jezerce, neovisno o tome bave li se uzgojem. Taj cilj želimo ostvariti kroz Koi projekt, manifestaciju Koi & Bonsai Show i kroz sve što ćemo još raditi uz to. – rekao je organizator Koi & Bonsai Show-a Nordin Trobradović.