Tridesetak zaposlenika “Vjesnika” izrazilo je danas zadovoljstvo zbog objave javnog poziva za kupnju tog lista.

“Nadamo se da će taj proces završiti uspješnim preuzimanjem tvrtke te da će kupac, poštujući sve uvjete iz poziva, osigurati daljnje izlaženje dnevnog lista ‘Vjesnika’ uz preuzimanje zaposlenih”, stoji u priopćenju koje je potpisao 31 zaposlenik.

Ocjenjuju kako je to jedini način da se završi agonija u kojoj već treći mjesec rade bez plaće i ikakve nade da će vlada riješiti položaj i budućnost “Vjesnika”.

“Privatizacija je jedino rješenje i zato se odlučno ograđujemo od svih istupa koji dolaze iz ‘Vjesnika’, a kojima se pokušava stopirati ovaj proces te se uzaludno traži da vlada i dalje financira list”, stoji u priopćenju.

Među vjesnikovcima koji se zauzimaju za privatizaciju lista su i glavni urednik u ostavci Bruno Lopandić, zamjenica glavnog urednika Marija Pulić Drljača, pomoćnik glavnog urednika Jurica Koerbler te članovi uredništva Ivan Šabić, Marko Barišić i Branka Džebić.

Uprava “Narodnih novina” objavila je danas prodaju dnevnog lista “Vjesnika” uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi.

Zamjenica predsjednika HND-ova ogranka u “Vjesniku” Iva Borković izrazila je suzdržanost prema toj odluci ocjenjujući kako zabrinjava to što se u javnom pozivu ne navodi razdoblje na koje novi vlasnik “Vjesnika” mora preuzeti i zadržati svih 98 zaposlenih.

I predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra kako nije prihvatljivo to što nije određen rok u kojemu novi vlasnik mora zadržati zaposlene. On sumnja da je možda riječ o “nekoj većoj internoj igri” koju u ovom trenutku “ne može dokučiti”.

Mediji su nedavno nagađali da je u igri za kupnju “Vjesnika” britanski investicijski fond “Oak Investment Management Group” koji vodi Nikola de Frankopan, za kojega je lani zatražena istraga zbog sumnje da kao vlasnik propale brokerske kuće “Apex vrijednosnice” nije otplatio zajam Šted banci.