U okviru ciklusa tribina pod naslovom Bioetički utorak, zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva, suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju organiziraju tribinu Bioetičkog utorka na temu TTIP sporazum i pad demokracije. Tribina će se održati u utorak, 22. studenog 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta.

Gostuju: dr. sc. Ivica Kelam (Osijek), iz Agencije za bioetiku i socijalnu ekologiju, Jakov Kolak (Zagreb), anti-TTIP aktivist i predstavnik Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, te dr. sc. Valerije Vrček, red. prof. (Zagreb), s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

„Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo“ između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država – TTIP – predloženi je sporazum o slobodnoj trgovini koji u potpunosti zahvaća sve članice europske nadnacionalne zajednice i savezne članice američke države. Iako predstavljen kao dobronamjerno rješenje za gospodarski rast, pregovore oko TTIP-a obilježila je netransparentnost, privatna komunikacija konzultanata međunarodnih korporacija, šikaniranje država članica i ignoriranje stanovništva. S obzirom na to da TTIP donosi temeljitu transformaciju uloge država i stanovništva – podređuje države i zakone korporacijama, deregulira prehrambene, zdravstvene i ekološke standarde i osiromašuje radnička i potrošačka prava – TTIP je izrazito bioetički problem koji zahtijeva širi društveni angažman.

Cilj je tribine informirati i raspraviti problem, te ukazati na to da TTIP najintenzivnije pogađa osobni život svakog od nas. Naime, iako je posljednjih mjesec dana stvoren i svojevrsni institucionalni otpor sporazumu, ono što se događa manifestacija je šire primjenjivanih uzoraka (politikantskog) eksploatiranja demokratskih sustava.

Moderatori tribine su Maja Vejić i Luka Perušić.