Unatrag nekoliko godina, triatlon je bio jedva poznat tek nekolicini profesionalaca u Hrvatskoj, a mnogi nisu niti znali da je riječ o olimpijskom sportu s velikim brojem poklonika diljem svijeta. No, 2016 godinu smo ostavili iza sebe u do sada rekordnom zabilježenom broju, članica i članova Hrvatskog triatlon saveza, kao i iznimnom broju ostvarenih međunarodnih priznanja i titula, te stalnom rastu zaljubljenika u ovaj sport, što nas svrstava među najpopularnije sportove danas u Hrvatskoj.

Triatlon je sport koji uključuje plivanje, biciklizam i trčanje. Kako je riječ  o aerobnim sportovima, triatlon je svakako koristan za zdravlje pojedinaca u društvu zbog mnogih benefita koje pruža. Od prevencije prekomjerne težine, krvožilnih bolesti, dijabetesa i sl.

„Hrvatski triatlonski savez danas broji 650 licenciranih natjecatelja koji djeluju u 33 kluba a ukupna brojka pojedinaca koji se bave triatlonom po klubovima ili rekreativno penje se do 2000. Imamo i pet vrhunskih trenera koji se bave najboljim hrvatskim juniorskim i seniorskim triatloncima – olimpijskim nadama. Raduje nas činjenica da se triatlonom u Hrvatskoj bave gotovo sve dobne skupine stanovnika – od juniorskog uzrasta i dolaskom u triatlon klubove već s osnovnom školom, do umirovljenika starijih od 60 godina koji mogu bez problema odraditi zahtjevne triatlon dionice“ – ocijenio je Dorijan Pavliša, predsjednik Hrvatskog triatlonskog saveza.

U Hrvatskoj se najviše prakticira takozvani olimpijski triatlon, koji se sastoji od 1500 m plivanja, 40 km cestovnog biciklizma i 10 km trčanja. Velika odlika triatlona zbog čega bilježi sve veću popularnost i među građanima Hrvatske svakako je multidisciplinarnost.

„Naime, triatlon pod svoje okrilje stavlja različite discipline svedene u jedno natjecanje  pa ga mnogi s pravom nazivaju multisport. Jer obuhvaća više različitih sportova koje sportaš odrađuje bez pauze. Imamo razne kombinacije koje uključuju plivanje, biciklizam cestovni ili brdski, trčanje cestovno ili kros. Discipline se međusobno razlikuju po distancama, a koje su prilagođene svakoj dobnoj kategoriji, što je izrazito bitno za napomenuti jer se triatlon često negativno stavlja u kontekst dugih disciplina poput Ironmana, a triatlonci u neke svemirce koji treniraju od jutra do mraka. Triatlon je sport koji može prakticirati svatko.“ – pojasnio je Dorijan Pavliša, predsjednik Hrvatskog triatlonskog saveza. S obzirom na tu raznolikost, disciplinama triatlona mogu se baviti sportaši svih srodnih sportova.

Hrvatska do sada nije imala predstavnika na olimpijskim igrama, no svakako treba napomenuti uspjeh zagrebačkih sportaša Zvonka Čubrića i sportašice Darie Pletikape, oba iz zagrebačkog TK Zrinski koji su bili u olimpijskom programu HOO-a.

Vrhunski triatlon međunarodne razine na žalost je izrazito skup sport jer je sustav natjecanja postavljen na način da se sportaš natječe na natjecanjima Svjetskog kupa na svim kontinentima što je naporno i izrazito skupo, a sredstva su nažalost nedostatna za paralelnu potporu vrhunskog sportaša te sportaša u razvoju.

Danas imamo mlade nade poput Luke Paliske i Elisabette Vitasović članova TK Pula i Josipa Živkovića člana TK Swibir koji su članovi juniorske Reprezentacije i na dobrom putu da u budućem razdoblju postignu vrhunske međunarodne rezultate.

Tu je i juniorka Zara Baković, članica TK Zrinski koja je na jakom regionalnom prvenstvu Balkana osvojila 2016.godine zlatnu medalju te je potencijalna kandidatkinja za odlazak na Olimpijske igre mladih 2018.