Osim prirode, planinarenja, kulturne baštine, skijanja zimi i ostalih sportskih aktivnosti, turistička ponuda Medvednice ponosi se starim gradom Medvedgradom, špiljom Veternicom i rudnikom Zrinski.

Medvedgrad

Ima li boljeg vikenda za posjed utvrdi Medvedgrad iz 13. stoljeća od Srednjovjekovnih dana na Medvednici koji se održavaju ovaj vikend 23. i 24. rujna? A i šuška se da nakon ove zime Medvedgrad ide u višegodišnju obnovu kada će biti zatvoren za posjetitelje.

Oživljavanje srednjeg vijeka uz Crnu kraljicu (koja je po legendi prodala dušu vragu, pogubljivala svoje ljubavnike, a i sama je bila ljubavnica grofa Drakule), vitezove, dvorjane, lude i seljake koji posjećuju srednjovjekovni sajam na Medvedgradu, pravi je doživljaj za male i velike. Viteški turnir, žongleri, coprnice, sprave za mučenje, predstave i ostala događanja savršeno se sljubljuju s bedemima, kulama i kapelom na Medvedgradu. Tko zna, možda pronađete i skriveno blago koje je po predaji zakopano negdje unutar zidina! Tu je i Oltar domovine, te jedan od najboljih pogleda na grad sa 600m nadmorske visine.

Za vrijeme Srednjovjekovnih dana na Medvednici, osiguran je i poseban prijevoz autobusima od Šestinske crkve. Pješice je moguće doći  planinarskom stazom br. 12 od Šestinske crkve za 45 min laganog hoda ili iz Lukšića preko Himpera asfaltnom cestom. Kao i automobilom istim cestama iz Šestina i Lukšića.

Špilja Veternica

Od prošle godine novouređena špilja Veternica može se posjetiti do kraja listopada kada se špilja zatvara do travnja zbog hibernacije šišmiša. Za posjetitelje je otvoreno prvih 380m od ukupnih više od 7km šeste špilje po veličini u Hrvatskoj o kojoj je Dragutin Gorjanović Kramberger govorio još 1889. godine.

U stručno vođenoj turi od skoro jedan sat, bez neke posebne opreme i pripreme, moguće je vidjeti kosti špiljskog medvjeda kao i oruđe kojim se služio neandertalski pračovjek. Vodiči će vam skrenuti pozornost i na zanimljive sige, fosile, tzv. vrtložne lonce, pješčane dine, te vam pokazati i ispričati priču o navodnom potpisu na zidu špilje legendarnog Mate Juričiča Katedraleca koji se 1932. godine popeo na vrh tornja katedrale kako bi dokazao da je sposoban za primanje u vatrogasnu službu.

Špilja je stanište 12 vrsta šišmiša koji zimski san provode u Veternici. Do špilje koje se nalazi samo 9km od Trga bana Jelačića najlakše je doći petominutnom šetnjom od planinarskog doma Glavica do kojeg se pješice ili automobilom dolazi od livade Ponikve na kraju Zelene magistrale. Radno vrijeme Veternice je subotom i nedjeljom od 10h -16h.

Rudnik Zrinski

Srednjovjekovni rudnik srebra (galenita) u području Medvednice zvanom Rudarski vrt aktivan je od 16. stoljeća i nalazi se u blizini planinarskog doma Grafičar. Povjesničari procjenjuju da je u rudniku radilo 30 rudara koji su u 12 sati rada na dan iskopavali čak 10 tona rude od čega je bilo 5 kg srebra.

Prema legendi, iz rudnika jedan podzemni hodnik vodi prema Medvedgradu, a drugi čak do crkve Sv. Marka na Gornjem gradu. Rudnik je ime dobio po Petru Zrinskom koji je imao kraljevsku rudarsku povlasticu otvaranja rudnika na svojim posjedima po cijeloj zemlji.

Rudnik Zrinski je od 2004. otvoren za posjetitelje uz pratnju službenih osoba. Vodiči će vam ispričati priču o starim danima rudarenja, a podzemni hodnici, likovi rudara, alat, molitve i miris podzemlja najbolje dočarati atmosferu rudnika. Od planinarskog doma Grafičar do rudnika postoje putokazi, a do Grafičara je najlakše doći automobilom Sljemenskom cestom, javnim prijevozom (busom) do Tomislavca pa stazom br. 26 ili pješice od Šestinskog Lagvića poučnom stazom Miroslavec pa od Kraljičinog zdenca planinarskom stazom 1M. Radno vrijeme rudnika je do kraja listopada nedjeljom od 11h – 17h.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here