Početna Vijesti Zanimljivosti Tri osobine lidera

Tri osobine lidera

Foto: ShutterstockČinjenica, ”božansko pravo” ili zabluda? Nije svatko stvoren za svaki posao niti svatko može i zna biti vođa. No, ako posjedujete ove tri osobine postoji mogućnost da ste rođeni lider.

Čitajući različitu literaturu namijenjenu poslovnjacima, vođama tvrtki, možete pomisliti da je doista u zvijezdama zapisano kako svatko od nas ima potencijal biti šef. I to ne bilo kakav šef, već uspješan i učinkovit. To nije istina. Zapravo, učinkoviti vođe su rijetki, dok su oni nekompetentni pojedinci koji su se našli i ”zaglavili” na pozicijama vodstva ipak nešto brojniji. Oni su često u velikoj zabludi o vlastitim sposobnostima.

Jedan od razloga zašto je to tako, vidljiv je u manjku skromnosti i realne samoprocjene onih koji teže biti vođe, tvrdi Inc. I tako, u interesu povećanja kvalitete sljedećih generacija lidera, donosimo vam kratki upitnik za samoprocjenu. Nemojte varati.

Vi ste rođeni potencijalni vođa ako…

…vodite samo onda kada je to potrebno, a ne uvijek.

Svi smo upoznali onaj tip osobe koji jednostavno mora biti glavni/glavna. Bez obzira radi li se o osmišljavanju strategije poslovanja, košarkaškoj utakmici s prijateljima ili obiteljskom izlasku, taj tip ne može prestati posezati za vodećom pozicijom. Uvijek tvrdoglav, obično nestrpljiv i često grub, ovaj ”moram biti vođa” tip toliko se naviknuo da ga drugi opisuju kao rođenog lidera, da prije ili kasnije i sam počne vjerovati u to. Na štetu njega samoga, a nažalost i drugih, istina je da najčešće neće opravdati taj naziv.

Istinski lideri ne pretpostavljaju da je njihovo božansko pravo preuzeti glavnu riječ svaki put kada društvo broji dvije ili više osoba. Sasvim suprotno. Pravi vođa će procijeniti svaku situaciju i preuzeti vodstvo samo kada njegova situacija, pozicija i/ili potreba trenutka to zahtijeva. Isto tako, ako smatrate da ste u većini situacija upravo vi osoba koja treba preuzeti vodstvo, vrlo vjerojatno to nažalost niste.

…vidite puno više od drugih.

Brojni poslovni rukovoditelji miješaju vodstvo s običnom akcijom, djelovanjem. Te ”Tasmanijske zvijeri” vjeruju da stalno djelovanje (poslovanje) nekako stvara uspjeh pa im ostvaruje i vodstvo. Prema tome, lako je zaključiti da što su ambiciozniji za vodeću ulogu više bijesan njihov ”zamah” postaje. Ostavljajući nas ”obične smrtnike” u našem ”polusnu”, ”Tasmanijske zvijeri” rade više, brže i duže od bilo koga drugoga.

Suočeni s bilo kakvom situacijom koja se može riješiti surovom snagom djelovanja oni iz nestrpljivosti generiraju samo oblak prašine. Kao njihov jedini alat vođe ističe se obujam: ako pomisle da ne radite koliko i oni sami, ili onoliko koliko smatraju da bi trebali, njihovi zahtjevi postaju glasniji i veći.

Iako pravi vođa razumije vrijednost akcije, to nije njihova jedina vještina. Zapravo, nije čak ni među primarnim vještinama ili alatima. Veliki vođe vide puno više od ostalih, počevši od odgovora, načina, uzoraka, problema, prilika i prijetnji poslovanju. Oni znaju da je od najveće važnosti raditi, ali isto tako znaju i da su razmišljanje, shvaćanje, kontemplacija i interpretacija jednako važni.

…dovodite ljude koji ostvaruju uspjeh.

Izvršioc A pogađa metu iscrpljujući svoju ekipu do kraja. Izvršioc B gradi najbolji mogući tim, ali ne ostvaruje svoj cilj. Koji je bolji vođa?

Iako nažalost ta dva primjera možemo vidjeti u mnogobrojnim organizacijama i firmamam svakodnevno, pravi vođa se nalazi pod slovom C – netko tko razvija svoj tim tako da mogu, i doista ostvare ciljeve ili pogode metu.

Ako ste fokusirani na ishode do te mjere da manipulirate i maltretirate ostale kako bi ostvarili iste (čak i ako to zovete motivacijom, to nije motivacija), tada, ne niste lider drugima već im naređujete, diktirate im i maltretirate ih. S druge strane, nemojte misliti da lider znači biti otirač (sjetite se koliko je destruktivna priroda onog da se svima svidite). Istinski vođa je pravedna osoba s velikim iskustvom, koja stvara snažan i sposoban tim koji je orjentiran na uspjeh.

Josipa Šola / profitiraj.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here