U društvu prijatelja, s obitelji ili sami… svejedno je! Uz Slavonce dobrog raspoloženja nikada ne nedostaje. Vrijeme je da otkrijete najljepše boje jeseni u atraktivnim odredištima Požeško-slavonske županije.

Grad lipicanaca

Državna ergela Lipik sa šezdesetak rasnih lipicanaca pruža jedinstveni doživljaj uz mogućnost jahanja ili ugodne vožnje u jednoj od tri vrste kočija. Objekti ergele u 18. i 19. stoljeću pripadali su grofovskoj obitelji Janković, a iz tog vremena je i uređeni gradski perivoj s termalnim kupalištima. Ljekovita voda ovdje izvire iz dubine od 240 metara i stalne je temperature od 64 stupnja Celzijusa.

Lipik

U lječilišnom kompleksu Toplica Lipik danas se provodi rehabilitacijski program s izvrsnim rezultatima u liječenju posttraumatskih i reumatskih problema, te preventivno terapijsko liječenje uz kupke, masaže ili rekreativno plivanje u bazenu s termalnom vodom. Uz prirodne ljepote i bogatu povijest terapijskog i lječilišnog turizma u gradu je zaštićeno arhitektonsko urbano središte s već spomenutim prekrasnim perivojem unutar kojega je i poučna Jelkina staza, vidikovac u crkvenom tornju i niz označenih biciklističkih putova.

Najljepši pogled u Slavoniji

Izletničko-rekreativni lokalitet Omanovac koji se nalazi na obroncima Psunja na 655 metara nadmorske visine pravi je zeleni biser, od Pakraca udaljen desetak minuta vožnje. Izletište je protkano uređenim planinarskim  stazama, a za predah ili višednevni boravak tu je Planinarski dom koji je proglašen najljepšim u Hrvatskoj.

S prvim pahuljama snijega otvara se sanjkalište i skijalište, a pogled koji se pruža s Omanovca ostavlja bez daha u sva četiri godišnja doba. U središtu grada svakako posjetite Mali dvor Janković u kojem je i  Muzej grada Pakraca s primjerkom slavonskog banovca iz 13. stoljeća, srebrnog novčića kovanog u prvoj hrvatskoj kovnici novca u Pakracu. Pretpostavlja se da je upravo kuna sa slavonskog banovca bila inspirirala autore prvog hrvatskog novca, jer je krzno kune služilo kao platežno sredstvo još u najranijoj povijesti.

Na vratima Parka prirode Papuk

Uz  put koji iz naselja Velike vodi u šumovite predjele Parka prirode Papuk prostire se prekrasna dolina potoka Dubočanke kao prirodna oaza s brojnim livadama i proplancima. Na njezinom početku smješten je Kamp Duboka koji može prihvatiti do dvije stotine kampista. Ljubitelje planinarenja i povijesnih znamenitosti oduševit će obilazak utvrde Velika iz 13. stoljeća na južnom dijelu brda Lapjak.

Velika Utvrda iznad Velike i crkva sv. Augustina

U Velikoj dominira župna crkva sv. Augustina iz druge polovine 13. stoljeća, jedan od najistaknutijih i najstarijih sakralnih objekata u Hrvatskoj. Tu su početkom 17. stoljeća franjevci osnovali samostan, a nakon turske vladavine obnovili su vinograde na južnim padinama Papuka. Danas je Velika poznata po atraktivnoj Međunarodnoj smotri folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“  koja već trideset godina u svibnju okupi kulturno umjetnička društva iz čitave regije.

www.tzzps.hr

Facebook fan page