International Medis Awards for Medical Research održat će se ove godine 25. studenog kao dio dokumentarne emisije pod nazivom „Snaga povjerenja“ s početkom u 17.00 sati, a emisija će se moći pratit online na ovoj poveznici.

International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunska istraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje izvanrednim liječnicima i farmaceutima koji se, uz svoj redoviti rad, bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni učinkovitoga svladavanja bolesti.

Ove godine iz Hrvatske dolaze čak tri finalista. Matej Šapina iz Kliničkog bolničkog centra Osijek prijavio rad iz pedijatrije na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Gordana Drpa iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb napisala je rad iz područja pulmologije i alergologije o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica. Ivan Škopljanac iz Kliničkog bolničkog centar Split napravio je aktualno istraživanje iz područja pulmologije i alergologije na temu uloge ultrazvuka pluća u prognozi kliničke težine i smrtnosti kod pneumonije uzrokovane bolešću COVID-19.

Za nagrade International Medis Awards, popularno znane u stručnoj javnosti i kao medicinski oskar,  mogu se natjecati liječnici i farmaceuti koji su znanstvenoistraživačke radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije te reumatologije objavili u znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na međunarodni natječaj mogu se prijaviti istraživači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a prijavljene radove prema unaprijed određenim pravilima ocjenjivat će neovisan deseteročlani stručni žiri koji čine međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti.

Do sada je iz Hrvatske bilo prijavljeno 246 radova, od toga su njih 24 završila u finalu, a 12 ih je osvojilo International Medis Awards for Medical Research nagradu.

Ovogodišnju dodjelu nagrada kao dio dokumentarne emisije možete pogledati online na ovoj poveznici i bodriti hrvatske finaliste do ostvarenja velikog međunarodnog uspjeha.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here