Godine 1641. donesena je odluka Gradskog zastupstva da se vrtovi blizu izvora Manduševca uklone, a prostor uredi u trg prikladan za održavanje sajmova. Od polovice 18. stoljeća povećava se broj stanovnika i gradnja u zagrebačkom Donjem gradu brzo napreduje. U to su vrijeme veliki godišnji sajmovi, tjedna i dnevna tržnica smješteni uz Manduševac i buduću Harmicu, tj. današnji Trg bana Josipa Jelačića. Ujedno je tu bilo i glavno mjesto fijakera za prijevoz putnika.

Na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića formira se glavni trg nazvan Harmica. Naziv potječe od mađarske riječi harminc, što znači trideset. Na Harmici je bila gradska tržnica na kojoj se prikupljao porez, tj. tridesetnica.

Riječ je o središnjem gradskom trgu grada Zagreba. Sredinom 19. stoljeća dobiva ime hrvatskog bana Josipa Jelačića. Nakon Drugog svjetskog rata prozvan je u Trg Republike, a od osamostaljenja Republike Hrvatske ponovo se naziva Trg bana Josipa Jelačića.

Njime dominira konjanički spomenik bana Josipa Jelačića Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866. godine prvi put postavljen na Trg, gledao je prema sjeveru, tj. Mađarskoj. Godine 1947. kip je bio uklonjen i pohranjen u Gliptoteci, a 1990. godine je ceremonijalno vraćen na Trg.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku, Trg bana Josipa Jelačića je postao najužim dijelom grada. Dom Bartola Felbingera, na Trgu bana Jelačića 15, najstarija je očuvana donjogradska građevina, a podignuta je dvadesetih godina 19. stoljeća. Na istočnoj strani Harmice 1825. godine osnovano je sjedište poštanskih kočija, a 1846. na Harmici je osnovana Prva hrvatska štedionica. 1852. godine uređen je javni zdenac Manduševac na istočnoj strani Trga. Godine 1882. počinje izgradnja današnjih zdanja na sjevernoj strani Trga bana Josipa Jelačića. 1929. godine na trgu je otvoren hotel Milinov, današnji Dubrovnik. 10 godina kasnije podignuta je zgrada s Centralnom ljekarnom na mjestu nekadašnje palače veletrgovca Guida Pongratza, koja je bila srušena 1937. godine.

Danas se na Trgu nalaze brojne kavane i trgovine, a na popularnom belgijskim blogu stedentripper.com, posvećenom europskom turizmu, Trg bana Josipa Jelačića uvršten je među 20 najljepših trgova u Europi.