Vijeće mjesnog odbora „Antun Mihanović“  u suradnji s  Vijećem  gradske četvrti Trešnjevka sjever, Kineziološkim  fakultetom  Sveučilišta u Zagrebu  i Centrom  za kulturu Trešnjevka  provodi ciklus predavanja pod nazivom „Trešnjevka za djecu“ o zdravlju djece na području Trešnjevke.

Drugo predavanje iz navedenog ciklusa predavanja i  video projekcija  održati će se  u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjveka 1, Zagreb,  21.1. 2016., četvrtak  od 18 h  na temu  “Prevencija infekcija dišnih puteva djece”  – gost predavač  Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatar.

 

Infekcije dišnih puteva djece predstavljaju najčešći zdravstveni problem s kojim se susreću roditelji, pedijatri i djelatnici predškolskih ustanova. Veća učestalost se javlja u skupinama djece u gradskim središtima i u djece koja pohađaju kolektiv. Mogućnosti prevencije su raznovrsne – od jednostavnih, no vrlo učinkovitih, mjera osobne higijene, prostornih uvjeta i boravka na svježem zraku, do mjera zaštite cijepljenjem. U kratkom pregledu će biti prikazana cjepiva koja se koriste u redovitom i neobaveznom programu imunizacije. Svjedoci smo velikih previranja kada je riječ o cjepljenju, kao i vrlo snažnog antivakcinalnog pokreta. Stoga će se na tribini pokušati objasniti što o tome kaže struka i znanost te kako čovjek koji se time bavi u praksi gleda na spomenuta pitanja. Na kraju će biti prikazano dojmljivo video svjedočanstvo roditelja kojim se upozorava na moguće posljedice necijepljenja.