Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa kreirao je u svom dugogodišnjem, uspješnom i nadahnutom radu impresivni ciklus ulja i akrila na platnu i kartonu, uglavnom velikog formata, koristeći cijelu paletu složenih motiva, od krajobraza do likova, od figuracije do apstrakcije.

Osobitost Tuđina opusa jest kompleksna motivika, posebice bih izdvojio motiv trenutka života.

Slikar izdvaja iz vlastitog sjećanja i doživljavanja  krucijalni trenutak, kada mu se čini da je svijet oko njega zakratko utihnuo, dok on prebire po svojim uzburkanim mislima.

Taj doživljaj svijeta, neposredne okoline, slikar maestralno bilježi, oživotvoruje na svojim slikama, dajući tom čudesnom trenutku osebujni, nesvakidašnji karakter koji se prepoznaje i po bujnom koloru i po naraciji.

To su oni trenutci koji pokreću novi život ili ga pak koče, to su ona mjesta koja ili ostavljaju hladnu bijelu prazninu ili probuđenu vrelinu emocija.

Sve to opažamo i vidimo na dojmljivim slikama Vlade Tuđe, nižući jednu sliku zadrugom, dok promišljamo o osobnim skrivenim ili potisnutim ili razdraganim ili jednostavno lijepim sjećanjima.

Miroslav Pelikan