Početna Festivali Tour de France na Zrinjevcu

Tour de France na Zrinjevcu

U subotu 25. travnja, u zagrebačkom parku Zrinjevac, otvorena je izložba fotografija Tour de France, postavljena u okviru manifestacije “Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj”. Na primjeru 47 izloženih fotografija posjetitelji izložbe će se tijekom narednih dva tjedna moći upoznati s pojedinim najvažnijim i najatraktivnijim trenutcima u dugogodišnjoj povijesti jedne od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu.

Zagrebačku izložbu jednog od najfotografiranijih sportskih događaja otvorili su Nj.E. Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Tomislav Paškvalin, pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i sporta Republike Hrvatske, a otvorenju su nazočili brojni ljubitelji biciklističkih utrka, kao i zaljubljenici u fotografiju. Izložba na Zrinjevcu trajat će naredna dva tjedna nakon čega će posjetiti i Rijeku te će od 15. do 31. svibnja biti postavljena na Korzu.

Od Pariza do Zrinjevca

Izložba fotografija Tour de France prvotno je bila postavljena na vratima Luksemburškog parka u Parizu povodom obilježavanja sto godina utrke La Grande Boucle 2013. godine. Izložba ponovno oživljava najznačajnije trenutke toga poznatog natjecanja, prikazujući njezinu bogatu povijest, brojne natjecatelje, uspjehe i padove velikih biciklista, ali i oduševljenje publike koja u velikom broju već više od stoljeća prati svaku etapu te velike utrke.

Postavljanjem izložbe fotografija Tour de France u Zagrebu ujedno je obilježen i završetak prve međunarodne etapne biciklističke utrke Tour of Croatia. Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj time je simbolično i hrvatskoj utrci zaželio uspjeh i dug život, upravo poput uzora, velike utrke Tour de France.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj odvijat će se od svibnja do rujna 2015. godine u cijeloj Hrvatskoj te će tijekom višemjesečnog programa multidisciplinarnog karaktera s više od 150 događanja u 22 grada hrvatskoj publici predstaviti francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istovremeno  je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske.

Festivalski program ujedinit će različita područja: glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost, obrazovanje…i tako pružiti priliku za otkrivanje suvremene Francuske, njezine kulture i umijeća življenja.

Od glavnih događanja koja će se održati u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous izdvajaju se: velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i Galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja (umjetnička koprodukcija HNK-a u Zagrebu i pariškoga kazališta Opéra Comique), Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here