U ovom članku vam donosimo top 7 ljekovitih biljaka koje možete konzumirati da ojačate svoj imunitet.

Većina od ovih 7 biljaka su posebno dobre i u borbi protiv virusa.

1. Astragalus

Astragalus se već dugi niz godina koristi kao biljka koja jača imunološki sustav, ali i stanice, te povećava energiju u njima. U Kini se astragalus upotrebljavan stoljećima, dok na našim prostorima nije toliko popularan i dostupan.

Astragalus je bogat polisaharidima čija je uloga jačanje imuniteta, ali sadrži i antivirusna svojstva pa tako spada među biljke koje se koriste u prevenciji i liječenju svih oblika virusa, hepatitisa C, prehlada i dr. Astragalus postane još djelotvorniji kada se kombinira s ostalim biljkama, gdje njegova ljekovita svojstva dođu do još većeg izražaja.

2. Echinaeca

Echinacea ili uskolisna rudbekija također spada u sami vrh ljekovitih biljaka kada je u pitanju imunološki sustav. Mnoga istraživanja (najviše u Njemačkoj) potvrdila su kako echinacea pomaže povećati otpornost tijela na infekcije, pomaganjem i stimuliranjem imunološkog sustava. Echinacea je također bogata polisaharidima koji pomažu zaštitu stanice od virusa i bakterija.

Echinacea je bogata antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, te se može koristiti kao tonik za imunološki sustav, kao i za čišćenje krvi i jačanje stanica. Koristi se kao lijek protiv gripe, prehlade, virusa, bakterija, gljivica, infekcija i dr.

3. Taheebo

Taheebo je već stoljećima veoma popularna biljka na prostorima Južne i Sjeverne Amerike, gdje se i nalazi njegovo stanište. Taheebo je stablo koje naraste i do 30m u visinu, a lijek se nalazi u njegovoj kori. Budući da mu je stanište u vlažnoj prašumi, kažu kako nikada nije zaraženo s gljivicama i mikrobima pa stoga nije ni čudno što se već godinama upotrebljava kao lijek protiv raznih zaraznih bolesti, virusa, bakterija i sl.

Taheebo je odličan lijek za jačanje i prevenciju imunološkog sustava koji sadrži brojne ljekovite spojeve, a najdjelotvorniji sastojci su lapachol i beta-lapachol koji imaju iznimno jaki antivirusni i antibakterijski učinak. Jača stanice, ubija parazite i može se koristiti kao lijek protiv raznih infekcija kao npr. virusne respiratorne infekcije poput prehlade i gripe.

4. Šumski lišaj

Šumski lišaj rasprostranjen je po šumama na većini kontinenata, a možda je najpoznatiji i najrasprostranjeniji u državi Colorado. Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima, stoga pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih infekcija.

Bogat je vitaminom C, te je odličan kada je u pitanju imunološki sustav, a također pomaže kod prehlade, upaljenog grla i iritantnog kašlja.

5. Bazga

Bazga je svima poznata biljka, koja se na našim prostorima najčešće upotrebljava u obliku čaja ili soka. Bazga je bogata antioksidantima i flavonoidima, te sadrži iznimno jaka imunološka svojstva koja vam mogu dati svakodnevnu imunološku podršku tijekom cijele godine.

Bazga se može koristiti i kao preventivno sredstvo, te kao lijek koji pomaže izliječiti prehladu, gripu, virozu, groznicu.

6. Češnjak

Češnjak je svima dobro poznata biljka, koju koristi gotovo svako kućanstvo kao dodatak hrani, jer daje iznimno bogat okus. Češnjak sadrži razne spojeve koje štite organizam i jačaju njegovu obranu od raznih bakterija i virusa.

Bogat je raznim vitaminima i mineralima pa je stoga odličan za jačanje imunološkog sustava, a također djeluje antivirusno, antibikrobno i antifungalno.

7. Đumbir

Još jedna popularna i lako dostupna biljka na ovim prostorima za jačanje imuniteta svakako je đumbir. Također, ima jako antivirusno djelovanje zahvaljujući visokoj koncentraciji biljnih spojeva poput gingerola koji sprječava ulazak virusa u stanice. Đumbir posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva pa je stoga odličan lijek u borbi protiv prehlade, gripe i virusa. Poboljšava krvotok i protok energije, te uklanja otrove i toksine.

Navedene biljke se najčešće koriste u obliku čaja, praha ili tinktura. Alkoholne tinkture su najbrži i najpotentniji oblik konzumacije ljekovitog bilja zato što se najbrže apsorbiraju i kombiniraju dva najbolja solventa ljekovitih sastojaka iz bilja (vodu i alkohol).

Izvor: atma.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here