Neki od najvećih filmskih hitova svih vremena izašli su 1980-ih godina. Isti ti mnogi klasici gledaju se ponovno i ponovno, a što je bolje tijekom toplinskog udara nego ostati doma u zamračenom domu i gledati neke najboljih klasika?

To doba bilo je doba dirljivih obiteljskih drama, horora koji tinejdžeri (i odrasli) i danas gledaju, ali na velika platna prikazani su romantične komedije koje su mnogima i danas najdraže.

No, zašto toliko volimo filmove iz 80-ih? Jer su ispunjeni nostalgijom s retro modom, kultnim zvučnim zapisima koji sažimaju jednu eru i klasičnim komedijskim trenucima koje nećemo zaboraviti. Ti filmovi su sve ono što je suprotno od današnjih blockbustera i užurbanog načina života. Pretjerani CGI (eng. Computer generated imagery), žene od 50 i više godina koje glume 35-godišnjakinje (svi koji su gledali novi film Jennifer Lopez, Atlas, znaju o čemu pričamo). Ponekad se jednostavno želimo vratiti u prošlost i odmoriti od današnjeg života, a što može biti bolji način nego maraton kultnih filmova 80-ih?

The Lost Boys

Objavljen 1987., ovo je jedan od originalnih filmova o vampirima koji su utrli put franšizi Sumrak. Radnja je usredotočena na Lucy koja se seli u mali gradić u Kaliforniji sa svojim sinovima Michaelom i Samom, koji ubrzo bivaju upleteni u svijet motorista s nekim mračnim tajnama. Doista kultni film iz 80-ih s tim ćudljivim soundtrackom.

When Harry Met Sally

Za ljubitelje romantične komedije, klasična ljubavna priča Kad je Harry sreo Sally jedna je od najboljih iz 80-ih i uključuje vrlo nezaboravnu scenu glumljenja orgazma Meg Ryan koja se i danas spominje u pop kulturi (“Imat ću ono što ona ima”). Slučajni susret dvoje maturanata dovodi do doživotnog prijateljstva i, na kraju, ljubavi.

Three Man And A Baby

Ako ste u potrazi za dirljivim filmom iz 80-ih, Tri muškarca i beba je divna vragolija o tri neženja (glume ih Tom Selleck, Steve Guttenberg i Ted Danson) koji su prisiljeni na očinstvo nakon što je djevojčica izbačena na pragu njihovog stana bivša veza jednog od muškaraca.

Rain Man

Kišni čovjek emocionalni je tobogan i osjetljiv prikaz autizma koji je bio revolucionaran u vrijeme izlaska. S Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama, radnja se usredotočuje na sebičnog trgovca automobilima Charlieja, koji saznaje za svog otuđenog brata tek kada njegov otac ostavi svoje bogatstvo nekom drugom i njih dvojica pokušaju izgraditi vezu.

Big

Srdačna priča o odrastanju. Big je jedan od ranih filmova Toma Hanksa i šarmantna je priča o dječaku koji se nađe u tijelu odrasle osobe. Fantastična komedija-drama iz 1988. smještena je u New York i ima starinski pogled na grad.

Blue Velvet

Plavi baršun je kultni klasik redatelja Twin Peaksa Davida Lyncha. Tema je nedvojbeno mračna i izaziva podjele među gledateljima, a radnja počinje s odsječenim uhom koje je pronađeno iza na napuštenom polju. Ono što slijedi je silazak u mračno i dosadno podzemlje koje istražuje koliko daleko će njegovi likovi pomaknuti svoje granice.

Batman

Film o Batmanu iz 80-ih nije bio original, ali se smatra jednim od kultnih filmova u franšizi. U filmu iz 1989. glumi Michael Keaton kao Batman (danju Bruce Wayne) koji se bori protiv kriminala u Gotham Cityju s Jokerom Jacka Nicholsona kao središnjim negativcem.

Dirty Dancing

Prljavi ples i dalje je jedan od najomiljenijih romantičnih filmova na svijetu, s beskrajnom količinom citiranih trenutaka (“Nobody puts Baby in the corner”). Jennifer Gray i Patrick Swayze predvode glumačku postavu kao mladi ljubavnici koji se upoznaju u ljetnom kampu i dijele ljubav prema plesu.

The Goonies

Obiteljski klasik, The Goonies priča priču o skupini djece u Oregonu koja se suprotstavljaju obitelji kriminalaca nakon što otkriju davno izgubljeno blago legendarnog pirata. Dirljiva priča o prijateljstvu u odrastanju.

Trading Places

Možda ne tako istaknuto kao neke druge obiteljske drame iz 80-ih, Trading Places je još uvijek sam po sebi klasik tog razdoblja. Trading Places, u kojem glume Eddie Murphy i Dan Aykroyd kao prevarant i investicijski bankar koji zamijene mjesta u sklopu oklade dvojice milijunaša.

Mnogi od ovih toliko voljenih filmova iz 80-ih utjecali su na neke od najboljih filmova iz 90-ih, filmova iz 2000-ih, te iz 2010-ih i kasnije. Iako su se ovi starinski filmovi izvorno gledali na VHS-u ili u kinu, lako je ponovno pogledati ovo zlatno desetljeće filma putem Netflixa i Amazon Primea.