Foto: mafb Prva tematska izložba povodom 65 rođendana Citroena 2CV (1948. -2013.) popularnog Spačeka otvara se 1.rujna u Muzeju automobila Ferdinand Budicki i traje do 1. studenog.

Kroz šest izloženih Spačeka prikazat ćemo fenomen jednog od najutjecajnijih automobila u povijesti autoindustrije.

Na izložbi će biti izložen najstariji Spaček u Hrvatskoj koji datira iz 1958. godine, najmlađi proizvedeni model iz 1990. godine, Spaček iz 1964. godine s kontra vratima, Charleston dizajn, off road izvedba i jedna kućna preinaka tzv. „home made“ verzija.

Uz Citroene posjetitelji će moći razgledati 250 fotografija nastalih u periodu od 1939. -1990. godine koje će obuhvatiti razne svjetove koje je stvorio ovaj „kišobran na kotačima“ kako su ga zvali u njegovim počecima, a to su:

originalne press fotografije koje su se koristile u promociji i marketingu, fotografije francuske tvornice Levallois, fotografije jugoslavenske tvornice Cimos, fotografije YU-AS (Ami-Spaček) kluba 1965. -1990. fotografije s Prvog svjetskog susreta Citroena u Poreču 1973. godine, fotografije sa susreta u Krapinskim toplicama 1971. godine, fotografije 2CV avantura Pariz – Kabul 1970. godine, Pariz – Perzepolis 1971. godine, Afrika raid 1973. godine i 2CV Cross natjecanja te fotografije Citroen kluba Croatia.

Spomenute fotografije i dokumentarni filmovi prikazivat će se ujedno i na 2 Led panela, dok će u muzejskoj kino dvorani svakodnevno biti prikazivan sinhronizirani dokumentarni film o povijesti Spaček u trajanju od 50 minuta.

spaček1

U sklopu izložbe bit će izložena literatura, memorabilije, modeli u raznim mjerilima, artefakti i igračke na temu Spačeka.

Svaku subotu u 11:00 sati posjetitelji mogu sudjelovati na jednosatnim predavanjima vezanim uz razne teme 2CV svijeta, mehaničarskom kutku u muzejskoj radionici, a nakon svega i provozati se u Spačekima kako bi upotpunili vlastiti doživljaj ovog „valovitog kokošinjca na kotačima“.

U sklopu izložbe 5. listopada u 11:00 h Citroen klub Croatia organizirat će svoj 19. tradicionalni susret kada će kolona Citroena prolaziti centrom Zagreba.