Preko 500 osoba s invaliditetom, pa tako i gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom s najtežom vrstom invaliditeta zbog kojih ne mogu samostalno obavljati niti osnovne potrebe za 9 dana ostaju bez pomoći osobnih asistenata, te istovremeno toliko osobnih asistenata u udrugama ostaje bez svog radnog mjesta, dok je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda a kako slušamo već mjesecima svima je cilj smanjiti nezaposlenost u RH.

Tko je kriv što će preko 500 osoba s najtežom vrstom invaliditeta za nekoliko dana ostati bez osobnih asistenata, a isti ostati bez radnih mjesta?

Krajem listopada završavaju jednogodišnji projekti ugovoreni sa udrugama osoba s invaliditetom koji su sklopljeni sa Ministarstvom socijalne politike i mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posredničkim tijelima, putem kojih je preko 500 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, od kojih gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom, dobilo pomoć osobnih asistenata. Više puta od strane institucija obećavano je produženje pružanja ove neophodne usluge za one u najvećoj potrebi, no do danas novi natječaj, za što su već trebali biti potpisani i ugovori, nije ni u najavi. Pusta obećanja i izgovori zbog čega isto do sada nije bilo moguće, osobama s multiplom sklerozom koji će izgubiti svakodnevnu pomoć osobnih asistenata na koje su navikli, bez kojih ne mogu više zamisliti svoj život, jer bez njih ne mogu obavljati ni osnovne potrebe, ne znače ništa.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske i 15 udruga članica koje provode ovaj projekt u okviru Europskog socijalnog fonda upozoravaju i zahtijevaju od mjerodavnih institucija da žurno riješe ovu situaciju i osiguraju nastavak pružanja ove usluge, bez odgode i prekida jer osobe s multiplom sklerozom kao ni ostale osobe s invaliditetom nisu krive za tromost institucija, ali isto tako ni udruge koje svoje obveze prema institucijama obavljaju na vrijeme. Smatramo da je dosta bilo čekanja da se realiziraju obećanja, jer smo vjerovali da razumiju što prestanak usluge znači za sve one koji su ju nakon dugi niz godina konačno i dobili, te tražimo da administrativne pogreške, birokracija ne smiju biti svrha koja se u svemu zapravo izgubila. Pitamo se gdje je novac za plaće osobnih asistenata i zašto nema odgovora od strane nadležnih institucija, te zašto su ponovno osobe s invaliditetom teret vladajućim strukturama u Hrvatskoj? I sada, u tijeku dugotrajnog dijeljenja fotelja, te agonije koja traje već tjednima došli smo do kraja projekta i svakodnevno po nekoliko puta objašnjavamo zanemarenim i većinom nepokretnim osobama s multiplom sklerozom da za nekoliko dana više neće imati osobnog asistenta jer natječaj nije raspisan, a razloge ne znamo.

Bivša ministrica socijalne politike i mladih, nije nas oduševila, s obzirom da je na odlasku uputila nekoliko deklarativnih rečenica na XXI. Simpoziju Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske ali nije ništa konkretno rekla. Predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih, kontinuirano je ponavljala kako je procedura spora i kako se Ministarstvo socijalne politike i mladih iznimno potrudilo da se šire i provode trogodišnji programi osobne asistencije ali i dalje je nepoznata činjenica što je Ministarstvo socijalne poltike i mladih napravilo za projekte osobnih asistenata u okviru ESF-a s obzirom da je na tim projektima provedbeno tijelo prve razine. Nas ne zanima zašto se Provedbeno tijelo prve i druge razine nije usuglasilo, također nas ne zanima ni nerad državnih tijela u prethodnom razdoblju kao ni premali broj stručnog osoblja u institucijama koje odobravaju sredstva odnosno premali interes da se osobama s invaliditetom omogući dostojanstven život.

Tražimo novac za prijelazno razdoblje, do raspisivanja i početka provedbe novog natječaja (a koja se mogu retrogradno opravdati kroz projekt), za što nadležni imaju još nepunih devet dana.

Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom? Vjerojatno je teško i naporno u udobnim foteljama razmišljati o onim tamo „invalidima“ koji su ipak zaokružili Vaše ime na izborima, a nakon što su obavili svoju građansku dužnost nisu Vam više potrebni.

Što je usluga osobne asistencije?

Usluga osobne asistencije je usluga koju udruge osoba s invaliditetom putem projekata i/ili programa putem najtečaja dosadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih i/ili Europskog socijalnog fonda pružaju svojim članovima s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, a pruža se korisnicima 80 sati mjesečno. Navedeno znači da osobe s invaliditetom kojima je pomoć prijeko potrebna imaju svakodnevno na raspolagaju svog asistenta, svoju „produženu ruku“ za sve ono što zbog svojeg invaliditeta kojeg nisu birali ne mogu sami. Samo dio od poslova koje osobni asustenti rade su: pomoć pri osobnoj brizi korisnika kao što je: higijena, pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, odijevanje i svlačenje, pomoć pri obavljanju fizioloških potreba, pomoć pri hranjenju i piću, pripremanje obroka, davanje lijekova, pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, obavljanje kupovine, pomoć prema fizičkim potrebama, obavljanje administrativnih poslova – odlazak liječniku, odlazak u banku, poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije, pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima. Osobni asistenti sve to rade za „mršavih“ 2000 kuna mjesečno, a koji za osobu s multiplom sklerozom znače doslovno sve.