Početna Moj Zagreb Novosti Tko ima pravo na olakšice za dječji vrtić

Tko ima pravo na olakšice za dječji vrtić

dijeteGradski ured za obrazovanje, kulturu i šport oglasio se priopćenjem zbog, kako kažu, sve češćih medijskih objava, u kojima se pogrešno tumači način ostvarivanja olakšica za upise u dječje vrtiće. Olakšice omogućava Grad na temelju Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2011. koji je usvojila Gradska skupština na sjednici od 20. prosinca 2010. (Sl. glasnik br. 20. /2010.).  Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ekonomska cijena za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu, planirana na temelju prosječnih troškova programa, sukladno odredbama članka 42. Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, za 2011. iznosi: Za redoviti desetosatni program 2.000,00 kuna, a za redoviti poludnevni program 1.300,00 kuna.

Grad sufinancira program roditeljima djece s prebivalištem na području Zagreba, ovisno o prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničkog kućanstva (ostvarenom u razdoblju od 1.1. do 31.12.2010).

Navodni problem koji se potencira u medijima, a odnosi se na promjenu u socijalnom statusu, reguliran je spomenutim Programom javnih potreba u predškolskom odgoju. U njemu stoji:

Pravo na olakšice u plaćanju redovitoga programa utvrđuju predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta odnosno u roku  15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice.

Kao što je u više navrata naglašavao gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, takve eventualne promjene razmatrat će se i pojedinačno rješavati, a pravo i obveza roditelja jest, dakle, da prijave svaku promjenu, i to u roku od 15 dana.

Da podsjetimo, u gradu postoji  60 gradskih i 45 privatnih i vjerskih vrtića sa 35.000 djece. Dosadašnji sustav sufinanciranja je linearan, što znači da su cijene iste za sve socijalne kategorije i izrazito su niske. Novi sustav, sukladno citiranome programu javnih potreba u predškolskom obrazovanju, korespondira s vremenom krize i uvodi izrazitu socijalnu pravednost, odnosno, sudjelovanje roditelja u plaćanju vrtića kreće se od 0 kuna za one koji imaju najniža ili nikakva primanja, do 2.000 kuna za one koji imaju po članu domaćinstva iznad 8.000 kuna (primjerice, roditelji s jednim djetetom i ukupnim mjesečnim prihodom iznad 24.000 kuna).

Drugo dijete ima 50 % popusta u odnosu na spomenute cijene, a treće i svako slijedeće dijete vrtić može pohađati besplatno.

Podsjetimo, također, da se dohodovni princip za socijalne olakšice koristi u sustavu dječjih doplataka, stjecanju prava na đačke i studentske domove i dr., a kada je  riječ o vrtićima , zaživio je i u nekim hrvatskim gradovima, među kojima posebno izdvajamo Rijeku.

Na ovom linku možete pronaći detaljne informacije o sudjelovanju roditelja u  cijeni redovitoga programa predškolskoga odgoja djece dječjih vrtića Grada Zagreba: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=30319. (završen citat)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here