Ljeto je vrijeme velikih vrućina za vrijeme kojih se najbolje hraniti laganom i lako probavljivom hranom, no to ne znači da moramo izostaviti naša najdraža jela s tjesteninom. Tjestenina je bogata ugljikohidratima koji mogu usporiti i otežavati probavu. EKOZONA integralne i durum tjestenine proizvedene su iz cjelovitog zrna i ne sadrže jaja, zbog čega su izvrsna zamjena za običnu tjesteninu.

Tjestenina sadrži izuzetno visoki udio vode i ugljikohidrata koji su jedan su od najboljih izvora energije za naš organizam. Sporije oslobađaju energiju i zahvaljujući njima sposobni smo izdržati dnevne tjelesne i mentalne izazove. Od EKOZONA integralne i durum tjestenine, ne samo da dobivamo potrebnu energiju, nego i hranjive tvari bitne za funkcioniranje našeg organizma.

EKOZONA integralna tjestenina sadrži niz vlakana, koji omogućuju laku i brzu probavu. Pravi se od integralnog brašna, koje nastaje usitnjavanjem cjelovitog zrna pšenice te samim time sadržava veću količinu nutritivnih vrijednosti. EKOZONA integralna tjestenina pravi je izbor za one koji paze na tjelesnu težinu, jer zbog njenog bogatstva vlaknima, ubrzava probavu, te su manje količine ove tjestenine potrebne da se osjećate sito.

EKOZONA durum tjestenina osebujnog je okusa, napravljena od visokokvalitetne talijanske durum pšenice. Durum pšenica je druga najkultiviranija vrsta pšenice na svijetu, a svoj naziv je dobila zbog svoje tvrdoće i smatra se najtvrđom od svih vrsta pšenica. Također, durum tjestenina najkvalitetnija je vrsta tjestenine jer obiluje visokim količinama proteina i vlakana.

Za vruće ljetne dane idealni obroci su oni koji se pripremaju u svega nekoliko minuta, a sadrže cjelovite i hranjive sastojke. EKOZONA tjestenine možete pripremiti na razne načine i s raznim umacima. Dobro se slažu sa gotovo svime i možete ih jesti za ručak ili večeru. Budući da je ljeto obiluje sviježim voćem i povrćem u nastavku potražite inspiraciju za nekoliko jela s tjesteninom.

Špageti sa domaćim pestom od bosiljka

  • 500 g integralnih špageta
  • 4 l vode
  • ½ žličice soli
  • 2 šalice lišća bosiljka
  • 1 šalica oraha
  • ½ šalice dimljenog tofua
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja

Operite i osušite bosiljak te odvojite stabljike. U mikseru usitnite lišće te dodajte orahe, sir, češnjak i ulje. Dobit ćete šalicu i pol ukusnog pesta kojeg možete tjedan dana čuvati u staklenci. Stavite špagete u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta. Procijedite i isperite hladnom vodom. Prelijte pestom.