Ciklus Začarani ekran nastavlja se istraživanjem magijskih praksi iz kućne radinosti. Prvi na rasporedu je Zvono, knjiga i svijeća, romantična komedija Richarda Quinea o modernoj vještici koja se zaljubi u muškarca na kojeg je iz dosade bacila čini. Je li ljubav neka vrsta magije pitanje je oko kojeg se gradi zaplet ovog šarmantnog filma iz zlatnog doba Hollywooda, u kojem su glavne uloge odigrali Kim Novak i James Stewart.

Sličnim pitanjem, ali u drugome ključu bavi se i Dušan Makavejev u svome dugometražnom prvijencu Čovjek nije ptica – klasiku jugoslavenskog crnog talasa u kojem je doveo u pitanje brojne mitove socijalizma. Priča o ljubavnim (ne)zgodama nekolicine likova u jednom rudarskom gradiću kritika je idealizirane i ideologizirane slike socijalističkog novog čovjeka, a ujedno i slavlje proturječja ljudske prirode.

U petak porađamo Rosemarynu bebu, psihološki horor Romana Polanskog o ženi koja počinje sumnjati da nosi dijete samoga Đavla. Uz razoružavajuće krhak nastup Mije Farrow, Rosemaryna beba zastrašujuće je efektna studija gubitka nadzora nad vlastitim tijelom i razumom te cinična vizija svijeta izokrenutih vrijednosti. Ruth Gordon osvojila je Oscara za antologijski nastup nasrtljive susjede Minnie Castevet, a Polanski je zaradio nominaciju za najbolji adaptirani scenarij.

Temu zaključuje Anđelovo srce, kultni film Alana Parkera u kojem Mickey Rourke igra detektiva koji u New Yorku i New Orleansu 1950-ih istražuje nestanak nekad popularnog pjevača šlagera Johnnyja Favouritea. Ova izrazito maštovita i atmosferična varijacija na temu film noira i faustovske pogodbe jedan je od najupečatljivijih američkih filmova osamdesetih, a Christopher Nolan ističe ga kao veliku inspriaciju za Memento. U Kinoteci prikazujemo restauriranu inačicu filma.

Noviteti: Uboga stvorenja

Yorgos Lanthimos, redatelj koji nas je oduševio filmovima kao što su Miljenica (2018), Jastog (2015) i Ubojstvo svetog jelena (2017), na veliki se ekran vraća s Ubogim stvorenjima. Priča o djevojci oživljenoj zahvaljujući neobičnom eksperimentu, koja stječući nova životna iskustva gradi vlastitu atonomiju, opisivan je kao feministička revizija Frankensteina, a osvaja svojim urnebesnim humorom, virtuoznom režijom, upečatljivim vizualnim stilom te nadahnutim glumačkim nastupima Emme Stone, Marka Ruffala i Willema Dafoea.

Uboga stvorenja nagrađena su Zlatnim lavom u Veneciji, osvojila su Zlatni globus za najbolju komediju i Emmu Stone kao glavnu glumicu u komediji, a jedan je od najvećih favorita u trenutačnoj sezoni nagrada.

Noviteti: Voljeti Patriciju Highsmith

Prije točno tri godine u Kinoteci je organiziran ciklus Talentirana gospođa Highsmith, posvećen majstorici psiholoških trilera, čije su priče o običnim ljudima u neobičnim situacijama ostavile nemali trag na povijesti kinematografije. U distribuciji je opet Voljeti Patriciju Highsmith, dokumentarni film redateljice Eve Vitija, koji prati ključna mjesta iz njezina privatnog i profesionalnog života.

Voljeti Patriciju Highsmith
Voljeti Patriciju Highsmith

Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijateljica, ljubavnica i same autorice ispisuje životopisni portret ove osebujne spisateljice, čiji su mnogi romani pretočeni i u filmske uspješnice: Nepoznati iz Nord-ekspresa (1951) Alfreda Hitchcocka, Talentirani gospodin Ripley (1999) Anthonyja Minghelle i Carol (2015) Todda Haynesa.

Ostali Noviteti

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati romantični triler Woodyja Allena Udar sreće, intrigantnu dramu Crveno nebo Christiana Petzolda, šarmantnu komediju Zločin je moj Françoisa Ozona te novi film osebujnog Akija Kaurismäkija Palo lišće.

Nagrađivanu sudsku dramu Anatomija pada redateljice Justine Triet sljedeći tjedan moći ćete pogledati u srijedu u 20 sati te na Matineji za odrasle, u subotu u 11 sati.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr