Početna Događanja Terry Eagleton novi gost Filozofskog teatra

Terry Eagleton novi gost Filozofskog teatra

Idući gost Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 7. travnja jedan je od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa, britanski intelektualac Terry Eagleton. U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Eagleton će održati predavanje “Shakespeare i priroda tragedije”, a potom će se pridružiti razgovoru sa domaćinom Filozofskog teatra Srećkom Horvatom i publikom.

Eagletonovo gostovanje održava se u sklopu globalnog programa događanja i aktivnosti Shakespeare Lives (http://www.shakespearelives.org/) kojim se tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Ovo izdanje Filozofskog teatra ostvaruje se uz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.

Terry Eagleton rođen je u radničkoj katoličkoj porodici irskog porijekla, studirao je u Cambridgeu, a predavao na Sveučilištu u Oxfordu i Lancasteru. Autor je četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije, a njegova “Književna teorija” prodana je u preko 750,000 kopija. Na hrvatski je prevedeno dvadesetak njegovih djela.

Eagleton se u svom dosadašnjem radu bavio iščitavanjem i minucioznim analizima Shakespeareovih djela kao što su “Macbeth”, “Othello”, “Hamlet”, “Mletački trgovac”, “Richard II”, “Henry IV”, tako da njegovo gostovanje u HNK nedvojbeno predstavlja poslasticu za sve ljubitelje Shakespearea i kazališta.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here