Info centar Dumovec prošle je godine primio dvadeset i dvije tisuće poziva.

Nakon dojava građana terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba obavila je skoro dvije tisuće tristo intervencija. U većini je zbrinula pse i mačke – njih tisuću četiristo. Sedamsto puta spašavane su ptice – od divljih pataka i sokola preko galeba i djetlića do papiga tigrica i kanarinaca. Djelatnici terenske ekipe dvjesto su puta prvu pomoć pružili gmazovima i sisavcima koji spadaju u divlje životinje. Tu su od malih sljepića, šišmiša i ježeva, nešto većih vjeverica, puhova i vidri do povećih divljih svinja i jelena. U nadležnosti Skloništa su i nezbrinute domaće životinje, pa je novi dom zahvaljujući njemu pronašla i jedna koza.

„Prošle godine, tj. u drugoj godini svojeg rada, Info centar Dumovec pokazao je koliko je takav sustav vrijedan Zagrepčanima i životinjama našega grada. Upravo je Info centar mjesto kamo građani mogu dojaviti ako im je kućni ljubimac nestao ili ako su pronašli nezbrinutu životinju. Ljubav prema kućnim ljubimcima samo je dio ljubavi prema životinjama. Naime, intervencijama u kojima pomažemo divljim životinjama, želimo očuvati biološku raznolikost Zagreba, metropole bogate prirodom i njezinim životinjskim svijetom. Takve životinje zadržavamo samo onoliko koliko je potrebno da se oporave, te ih u najkraćem roku vraćamo u prirodu – izvan naseljenih područja“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Osvrnuvši se na ovaj mjesec, rekao je da je u tijeku uobičajen siječanj. Tijekom najhladnijih mjeseci u godini, posebice onih sa snijegom, životinje se u potrazi za hranom spuštaju prema naseljima. Toga trebaju posebno biti svjesni vozači. Zbog njihove neprilagođene brzine, ali i činjenice da životinje nisu navikle na promet, neke od njih stradavaju na cesti.

Građani koji na prometnici opaze ozlijeđenu životinju, dojavu mogu uputiti na broj telefona Info centra Dumovec 01 2008 354 ili putem broja za hitne službe 112.