U Zagrebu je od 24. do 26. lipnja održan Sirius Open, međunarodni turnir za tenisače u kolicima, a Anto Joskić najbolji je hrvatski tenisač u kolicima koji je i ove godine predstavljao Hrvatsku. Popričali smo s njim po završetku turnira o njegovoj karijeri i sportu koji mu život znači.

Kada i kako ste počeli trenirati tenis u kolicima?

Tenis u kolicima počeo sam trenirati kada sam imao 13 godina, nakon što sam u školi imao prilike vidjeti prezentaciju tenisa u kolicima. Kako sam oduvijek veliki zaljubljenik u sport, jako mi se to svidjelo te sam tada odlučio i sam probati igrati.

Koje su prepreke za razvoj ovog sporta u Hrvatskoj?

Najveći je problem položaj tenisa u kolicima u Hrvatskoj u odnosu na ostale paraolimpijske sportove, odnosno kriteriji po kojima se financira sport za osobe s invaliditetom. Tenis u kolicima dobiva premalo sredstava da bi se naši natjecatelji mogli ozbiljno natjecati na međunarodnom nivou. Da bi se netko ozbiljno bavio tenisom u kolicima, on mora godišnje odigrati barem 15-ak međunarodnih turnira iz UNIQLO wheelchair tennis serije kako bi mogao skupiti dovoljan broj bodova za nekakav viši plasman na svjetskoj ljestvici, a naši igrači godišnje uspiju otići na svega 5-6 međunarodnih turnira. Također, kriteriji za ulazak u neki od parolimpijskih programa za financiranje sportaša u tenisu u kolicima su previsoki pa naši tenisači ostaju bez prava na financiranje od strane Hrvatskog  paraolimpijskog odbora, kao što su stipendije za sportaše ili dodatna financijska sredstva za odlazak na međunarodne turnire.

Je li to skup sport i zašto biste baš njega preporučili osobama s invaliditetom?

Tenis u kolicima je skup sport, samo sportska kolica za tenis u kolicima koštaju između 20-30 tisuća kuna, a naravno uz to postoje i drugi troškovi koje imaju i zdravi tenisači, kao sto su već spomenuti odlasci na međunarodne turnire, treneri, najam terena i sportska oprema. Međutim, uz sve to smatram da je tenis u kolicima najbolji sport za osobe s invaliditetom jer je najrazvijeniji sport za osobe s invaliditetom u svijetu, a ITF wheelchair tennis tour broji preko 150 turnira godišnje. Tenis je fantastičan sport koji pruža velike mogućnosti. To je jedan vrlo dinamičan i atraktivan sport, a da bi počeli trenirati tenis u kolicima nije nužno da trenirate s osobom u kolicima već možete igrati i sa svojim prijateljima. Jedina razlika između tenisa u kolicima i „normalnog“ tenisa je što su u tenisu u kolicima dopuštena dva odskoka loptice, sve drugo je isto.

Preporučio bih svim osobama s invaliditetom koje vole sport da se okušaju u tenisu u kolicima, mislim da će uživati u igri i osjećati se bolje. Za osobe s invaliditetom jako je bitno da se bave sportom, a tenis u kolicima je upravo idealan jer osim što pomaže osobama s invaliditetom da se bolje osjećaju, također im pruža mogućnost za lakšu integraciju u društvo te priliku za profesionalno bavljenje sportom na jednom jako visokom nivou.

Zbog čega se tako malo osoba s invaliditetom odlučuje okušati u tenisu s kolicima?

Nažalost, mislim da veliki broj osoba s invaliditetom još uvijek ne zna da postoji tenis u kolicima u Hrvatskoj. Druga stvar je što misle da je to pretežak sport pa se odlučuju za neke manje zahtjevne sportove, jer je konkurencija u tenisu velika. Naglasio bih da se tenisom u kolicima mogu baviti sve osobe koje imaju ostećenje donjih ekstremiteta od najmanje 10%.

Osim sudjelovanja na Sirius Openu, organizirate i vlastiti turnir. Možemo li ga očekivati i ove godine?

Tako je, od 9. do 11. rujna ove godine na terenima Teniskog kluba Purger organiziramo peti Zagreb Open. Nadamo se da ćemo i ove godine uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju, a ovim putem pozivam sponzore i grad Zagreb da nas podrže. Turniri kao Sirius Open i Zagreb Open jako su važni za razvoj tenisa u kolicima u Hrvatskoj jer pružaju našim igračima mogućnost da se plasiraju na međunarodne turnire te promiču naš sport.

Jesu li teniski tereni u Hrvatskoj prilagođeni za tenis u kolicima i za osobe s invaliditetom?

Mislim da jesu, klubovi na kojima treniraju naši tenisači uvijek se trude prilagoditi sve što treba, tako da mislim da to nije neki veliki problem.

Što treba učiniti i kome se može obratiti osoba s invaliditetom koja bi željela trenirati tenis u kolicima?

Svi koji se žele baviti tenisom u kolicima mogu se javiti u Hrvatski savez tenisača u kolicima, putem e-maila na [email protected], a za sve ostale informacije mogu posjetiti stranicu www.tenisukolicima.com. Trebaju imati samo dobru volju, a naš savez će im omogućiti kolica za početnike te rekete i mogućnost da besplatno treniraju ako su iz Zagreba, a ako su iz drugih dijelova Hrvatske također nam se mogu javiti i mi ćemo u suradnji s lokalnim teniskim klubovima učiniti sve da im omogućimo uvjete za treniranje.

Svi zainteresirani za ovaj sport više informacija mogu potražiti na internetskim stranicama Teniskog kluba osoba s invaliditetom Sirius te na stranici Tenis u kolicima.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here