Uoči godišnjih odmora razgovarali smo sa specijalisticom stomatološke protetike i suvlasnicom poliklinike TIM DENT Miličić, dr.med.dent. Tamarom Žajom Miličić.

Koje su najčešće želje pacijenata s kojima se susrećete?

Pacijenti najčešće dolaze ili kada zaboli zub ili kada žele estetski korigirati svoj osmijeh. Prvima je najvažnije što prije sanirati zub kako bi se riješili bolova, a drugi su spremni na više posjeta stomatologu kako bi makeoverom osmijeha stvorili novi vizualni identitet. Imperativ fizičkog izgleda nije mimoišao ni našu struku pa se razvila meni osobno najdraža grana dentalne medicine – estetska stomatologija, koja omogućuje da uljepšamo baš svaki osmijeh – izbjeljivanjem zubi, bezmetalnim krunicama ili zubnim ljuskicama. S pomoću cirkon-keramičkih krunica ili zubnih ljuskica možemo napraviti pravi makeover osmijeha jer su svjetlopropusne pa se ponašaju poput cakline prirodnih zuba. Estetska stomatologija uspješno ispravlja boju, oblik i veličinu zuba te korigira razmak između prednjih gornjih sjekutića.

Danas i bezubi pacijenti mogu svoje snove pretvoriti u javu i to jako brzo, za samo jedan dan, zahvaljujući implanto-protetskim zahvatima All on 4 i All on 6, koji omogućuju postavljanje fiksnog mosta na 4 ili 6 implantata u čeljusti u roku od 24 sata.

Glasite za jednu od popularnijih poliklinika u Zagrebu, u čemu je tajna Vaše povezanosti s pacijentima?

Gajimo individualan pristup slušajući i uvažavajući želje svojih pacijenata kada se ne kose sa zakonima struke. Stalno se educiramo u zemlji i u inozemstvu kako bismo novim znanjima doprinijeli boljoj kvaliteti svoje ponude. Pacijenti to osjete. Interdisciplinarnost je važan faktor našeg rada. Stručni tim specijalista raznih grana stomatologije usko surađuje na pojedinim slučajevima te svojim doprinosom omogućuju stvaranje skladnih i lijepih osmijeha.

Pristup pacijentu je najvažniji. Kvalitetan rad te profesionalan i ljudski pristup razvijaju povjerenje kod pacijenta u naš način rada. Činimo sve kako bismo se približili idealu koji je pacijent zamislio. Mislim da je  sinergija svega navedenog – individualnog, empatičnog pristupa te profesionalnosti, stručnosti i educiranosti tajna našeg dobrog dugogodišnjeg odnosa s pacijentima.

Kada je najbolje vrijeme za odvesti dijete na pregled zubi?

Čim nikne prvi mliječni zubić! To svakom odgovornom roditelju treba biti znak da je vrijeme za prvi posjet djeteta stomatologu kako bi se ono upoznalo sa svijetom bijelih kuta – svijetom dentalne medicine. S druge strane tijekom pregleda savjetujemo roditelje kako održavati mliječne zube čistima i zdravima te zašto je važno liječiti ih u slučaju karijesa.

Najmlađi pacijenti posebna su priča, neki i poseban izazov za stomatologe pa s njima treba postupati vrlo nježno, s puno takta i  strpljenja. Djeca koju su roditelji pripremali na susret sa stomatologom mnogo su kooperativnija u odnosu na nepripremljenu djecu koja znaju imati ispade ljutnje, plača i panike zbog nečega novog i nepoznatog, pod dojmom neopravdanog straha koji su mu usadili ukućani.

Redoviti kontrolni pregledi u najranijoj dobi trebaju biti uobičajena praksa pa će dijete u slučaju da mora popravljati ili vaditi zub, osjećati manju nelagodu ili strah jer je steklo povjerenje u svog stomatologa. Prvi susreti sa stomatologom trebaju biti na razini upoznavanja i igre. Nije dobro dovoditi dijete prvi put kada zub boli jer je pod velikim stresom. Ako pokvareni zub ne boli, ne treba dijete prisiljavati na saniranje zuba jer bismo mogli dobiti kontraefekt. Treba pričekati neko vrijeme i zakazati novi susret s istim stomatologom kako bi dijete bilo mirnije i osjećalo se sigurnije.

Zabrinjava me podatak da dijete od 12 godina u Hrvatskoj ima u prosjeku 4 pokvarena ili plombirana zuba. Na dnu smo ljestvice u Europi. Riječ je vjerojatno o djeci čiji roditelji nisu bili dovoljno angažirani oko djetetove oralne higijene, pravilne i zdrave prehrane te redovitih posjeta stomatologu. Ovako, umjesto da se spriječilo na vrijeme, mi sada liječimo!

Koliko zapravo odabir paste i četkice utječe na naše zube?

Četkica je kraljica oralne higijene – mehanička ili električna – sasvim svejedno. Preporučujem električnu onima koji zube ne četkaju pravilno i dovoljno dugo. No, nije svejedno kakva su vlakna četkice. Izbjegavajte tvrda vlakna i agresivno četkanje zubi u smjeru lijevo-desno, gore-dolje. To je krivi način jer iritira zubno meso i oštećuje zubnu caklinu. Zube treba četkati laganim kružnim pokretima četkicom mekanih vlakana koja usput nježno masira desni te ih tako čini čvršćima i otpornijima. Dok četkica mehanički otklanja plak, pasta to radi kemijski. Preporučujem da ne koristite paste koje se jako pjene. Imate li osjetljive zube, danas postoje paste koji ublažavaju taj problem, kao i one koje u sebi sadrže ekstrakte pojedinih biljaka koje pomažu u borbi s parodontozom.

Četkicu treba mijenjati svaka tri mjeseca, ali ako ste bolesni ili se vlakna rascvjetaju, treba je zamijeniti i prije.

TIM DENT Miličić ponosi  se svojim specijalistima i osobljem, što bi istaknuli kao najbitnije stvari kada je u pitanju zdrav kolektiv?

Osim otvaranja vlastite poliklinike, nama je najveća želja, a ujedno i izazov, bilo stvoriti kvalitetan tim specijalista koji će samostalno izvoditi zahvate. Krenulo nas je četvero, a danas nas je tridesetak. Zbog širenja poslovanja preselili smo se u novi, veći prostor jer smo željeli stvoriti optimalne uvjete za rad svim našim djelatnicima. Neprestano se educiramo. Ulažemo u sve novitete za koje smatramo da će nam olakšati i ubrzati rad. Surađujemo interdisciplinarno na mnogim slučajevima. Međuljudski odnosi moraju biti dobri da biste imali kvalitetan i zdrav kolektiv i mi na tomu jako mnogo radimo. Svjesna sam vrijednosti kvalitetnog tima. Mogu reći da i ime naše poliklinike odražava timski rad – s razlogom se zovemo TIM DENT – Miličić – tim koji funkcionira poput dobro uhodanog mehanizma.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here