Prva glazbena „Večer na Griču“, organizirana u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, na Ljetnoj će pozornici Muzeja za umjetnost i obrt ugostiti razigran slovačko-bečki kvartet, originalni ansambl koji svojom glazbom i neobičnim autorskim aranžmanima spaja kontrastne glazbene svemire stvarajući nove vizije klasične glazbe. Jedinstvenost Janoška ensemblea leži i u širini i poletnosti fuzija četvorice vrhunski obrazovanih glazbenika prirođenih talenata za improvizaciju koji pokreću nove teme i motive stvarajući nove glazbene žanrove.

S početkom u 21 sat, Janoška Ensemble izvest će djela Mozarta, Bacha, Kreislera, Lennona i McCartneya, kao i vlastite skladbe i varijacije na teme Colea Portera i Beethovena.

Članovi Janoška Ensemblea dolaze iz obitelji dugih glazbenih tradicija: trojica braće Janoška – na violinama Ondrej i Roman te za glasovirom František i njihov šogor Julius Darvas na kontrabasu. Inače članovi bečke filharmonije i bečke državne opere, strastveno predani glazbi, oni promišljaju revoluciju klasične glazbe vraćajući tradiciju slobodne improvizacije, najčešće neprimjećivane u vrijeme velikih skladatelja klasične glazbe.

Njihov genij, virtuoznost i lakoća uvlačenja publike u brzopotezni glazbeni dijalog privukla je osim brojne oduševljene publike i mnoge poznate glazbene umjetnike koji su pozvali ansambl da zajedno nastupaju: Anna Netrebko, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Juan Diego Florez, Brian McKnight, Julian Rachlin, Randy Newman, Bireli Lagrene i Lalo Schifrin.

 

Izdali su dva albuma, fantastično prodavan prvijenac „Janoska Style“ 2016. godine u izdanju ugledne kuće Deutsche Grammophon i prošle godine album „Revolution“, posvećen legendarnim Beatlesima koji su revolucionirali pop glazbu 60-ih godina prošlog stoljeća i bili velikim nadahnućem Janoška Ensembleu.

 

Ulaznice po cijeni od 100 kn dostupne su na blagajnama Lisinskog i Muzeja za umjetnost i obrt te na internetskoj stranici www.lisinski.hr i ulaznice.hr.