Početna Novosti Svjetski dan Down sindroma obilježava se koncertima na Zrinjevcu

Svjetski dan Down sindroma obilježava se koncertima na Zrinjevcu

Udruga za sindrom Down Zagreb i ove će godine uz pomoć Grada Zagreba, Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih te Zagrebačke županije svoje sugrađane razveseliti koncertom na kojemu će nastupiti brojni poznati pjevači.

Prvi dani proljeća i ove će godine u Zagrebu biti u znaku obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma koji se u svijetu tradicionalno obilježava 21. ožujka, a označava simboliku jednog kromosoma viška na 21. paru kromosoma.

Down sindrom_Zrinjevac

Koncert pod nazivom „Sunčana strana dlana“ održat će se u nedjelju 22. ožujka od 11-14h u zagrebačkom parku Zrinjevac. Među zvijezdama koje će okupljene razveseliti nastupom su Klapa Sveti Juraj – HRM, Mejaši, Neda Ukraden, Učiteljice, Gazde, Pavel, Connect, Sandi Cenov, Petra Kovačević, Bojan Jambrošić, Saša Lozar, Kim Verson, Nered, Zaprešić boys, te gosti iznenađenja.​ Uz pjevačke zvijezde nastupit će i djeca sa sindromom Down te pokazati vještine u plesu i pjevanju. Koncert će ujedno označiti početak cjelogodišnjih aktivnosti Udruge s ciljem podizanja svijesti o potrebama osoba sa sindromom Down, uključivanja u sustav obrazovanja i zapošljavanja, te prikupljanja donacija koje će omogućiti terapeutske aktivnosti s djecom.

“Djeca sa sindromom Down su vesela, otvorena i druželjubiva, a takva je i poruka koju želimo prenijeti ovim koncertom. Svi su pozvani na Zrinjevac da nam se pridruže, upoznaju nas i našu djecu te da svojom donacijom pomognu koliko budu u prilici. Naša je želja razbiti predrasude i djecu rođenu sa sindromom Down što više uključiti u svakodnevne aktivnosti. Samo im je potrebno pružiti priliku, a njihova vedrina i dobronamjernost nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Programi koje već provodimo su se pokazali kao iznimno uspješni, no još uvijek je tek manji dio djece uključen u redovne vrtićke i školske programe pa su pred nama dodatni napori kako bismo djecu što više integrirali u zajednicu”,
izjavila je Natalija Belošević, predsjednica Udruge za sindrom Down Zagreb.

DOWN SINDROM U HRVATSKOJ

Udruga za sindrom Down Zagreb okuplja 150 osoba sa sindromom Down. Oni su uključeni u različite terapeutske aktivnosti, a zajedno s njihovim obiteljima u programima sudjeluje gotovo petsto korisnika. Iako na području cijele Hrvatske živi oko 1.600 osoba sa sindromom Down, poražavajući je podatak da je samo oko 57 njih integrirano u redovne škole. Iskustva iz razvijenijih zemalja, koje nastoje primijeniti i udruge za sindrom Down u Hrvatskoj, pokazuju da osobe s ovim genetskim poremećajem mogu pokazati svoj puni potencijal uz primjenu suvremenih metoda rada.

Kako bi u programe uključili i djecu iz okolice Zagreba, Natalija Belošević najavljuje planove za osnivanje regionalnog Centra za sindrom Down. No, veliki problem im predstavlja prostor te se nadaju da će od Grada Zagreba uskoro dobiti adekvatan prostor koji bi omogućio rad u terapeutskim grupama s djecom i roditeljima.

Osim koncerta na Zrinjevcu, Udruga za sindrom Down Zagreb će i subotu 21.03. prije koncerta na Cvjetnom trgu imati najavu događaja uz potporu poznatih glumaca, a tijekom cijele godine je otvoren i donacijski telefon na broju 060 92 00. Cijena poziva je 6,25 kn.

Ovogodišnji koncert i proslava Svjetskog dana sindroma Down obilježavaju se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Predsjednice RH, Zagrebačke županije i Ministarstva socijalne politike i mladih. Obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down na Zrinjevcu, kao generalni sponzor Udruge za sindrom Down Zagreb, podupire INA – Industrija nafte.

Down sindrom_Zrinjevac

1 Komentar