U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu Zoološki je vrt grada Zagreba edukativnim programom obilježio Svjetski dan divljih vrsta.

Program je osmišljen kako bi se u javnosti osvijestila važnost suzbijanja nezakonite trgovine ugroženim životinjskim i biljnim vrstama.

Zbog želje neodgovornih pojedinaca da posjeduju neku egzotičnu vrstu ili predmete i suvenire izrađene od njihovih dijelova, ugrožava se opstanak brojnih divljih životinjskih i biljnih vrsta od kojih su mnoge pred izumiranjem. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama u svijetu procjenjuje se na 150 milijardi kuna i po zaradi se nalazi u samom svjetskom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Ovakvim edukativnim radionicama želimo dodatno podići svijest u javnosti o važnosti njihove zaštite i informirati građane o tome za koje biljke, životinje i njihove derivate je zabranjena trgovina“, kazala je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša i prirode Irina Zupan. Pritom je istaknula kako je inspekcija zaštite prirode tijekom prošle godine zaplijenila 417 jedinki te predmeta izrađenih od strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Najviše je oduzeto kopnenih kornjača i ptica pjevica, no u rukama inspekcije završili su i preparirani vukovi te krzna risa.

„Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta. Nama je izuzetna čast, ali i odgovornost što neke od ugroženih životinjskih vrsta imamo u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Među njima su afrički lavovi, crvene pande, nilski krokodil, patuljasti vodenkonj i balijski čvorak. Najbolji su to ambasadori svoje populacije u divljini. Kroz divljenje njima u javnosti trebamo osvijestiti važnost njihove zaštite u prirodi“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Svjetski dan divljih vrsta u Vrtu koji se naziva i divljim srcem grada, obilježava se treći put.

Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Danas CITES ima više od 180 država potpisnica koje se obvezuju na zapljenu i oduzimanje životinja i biljaka kojima se ilegalno trguje, te prekršajno ili kazneno gonjenje onih koji to čine.