Nakon što je otvoren početkom godine, postao je prava senzacija. Muzej bećarca, novi interpretacijski centar u Pleternici se ne propušta, a u Pakracu je u tijeku obnavljanje Spahijskog podruma, jednog od najimpozantnijih kulturnih objekata iz 13. stoljeća. Izrađuje se i projektna dokumentacija za buduću Kuću graševine, čiji je nositelj Kutjevo, grad u kojem se od 1232., kada je otvoren prvi vinski podrum, s ponosom pije graševina.

Ove tri investicije dio su projekta Požeško-slavonske županije Svijet graševine, čija je ukupna vrijednost 8.729.448,52 eura, a koji je u velikom dijelu – sa 7.364.375,34 eura – sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Temeljen na vinskom identitetu

„Projekt Svijet graševine koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije i zamišljen je kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Naš cilj već je djelomično ispunjen, jer ono što se trenutačno događa u Pleternici, otkad je u veljači ove godine otvoren Muzej bećarca, nadmašilo je sva naša očekivanja. Muzej bećarca postao je pravi hit, međutim, posjetitelji ne obilaze samo muzej, oni razgledavaju i ostale atrakcije, koje su bogate i raznovrsne, uživaju u lokalnoj eno-gastro ponudi i odsjedaju u apartmanima, kućama za odmor, na turističkim gospodarstvima na području čitave županije. Već je sad vidljivo da se projekti poput ovog odražavaju na sve bolje turističke rezultate, koji u Požeško-slavonskoj županiji rastu u kontinuitetu od 2018. godine“, rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, napominjući kako vjeruje da će i Kuća graševine zaživjeti u razdoblju do 2027.

Naime, nakon izrade projektne dokumentacije, grad Kutjevo trenutačno je pred ishođenjem građevinske dozvole, a onda se nadaju i novim natječajima iz EU investicijskog ciklusa 2023. – 2027., kako bi osigurali i potrebna infrastrukturna sredstva. Kroz ova tri kapitalna projekta županija je na najbolji mogući način zaokružila priču i spojila sva tri vinogorja Požeško-slavonske županije: Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac u jedinstveni Svijet graševine.

Zahvaljujući projektu Svijet graševine i Pakrac će dobiti novo atraktivno mjesto, još jedno središte kulturne ponude grada. Spahijski podrum postat će spoj moderne knjižnice i muzeja. Ovaj inovativni koncept i prvi takav hibrid u Hrvatskoj, omogućit će cjelovit uvid u kulturni život čitavog pakračkog kraja, a kako je Pakrac poznat po prvoj kovnici novca u Hrvatskoj iz 13. stoljeća u kojoj se kovao slavonski banovac, ovaj će srebrnjak u novom kulturnom središtu Pakraca dobiti svoju izložbenu cjelinu.

Jeste li već posjetili Muzej bećarca?

Dio magičnog Svijeta graševine, koji se iz projekta transformirao u prekrasnu turističku priču, jedan je od najposjećenijih „muzeja“ u Hrvatskoj, koji je od otvorenja u veljači posjetilo više od 10 tisuća posjetitelja. Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici smješten je ispod amfiteatra jednako impresivnog Trga bećarca, otvorenog prije četiri godine.

„Svaki dio našeg muzeja priča svoju priču, ali najvažnije je da smo uspjeli pokazati kolika je bila uloga bećarca u svakom segmentu života jednog Šokca. Kroz muzej, međutim, promoviramo i cijelu Baranju, Slavoniju i Srijem u kojima bećarac zauzima posebno mjesto i to kroz prikaz niza običaja i aktivnosti. Zahvaljujući brojnim interaktivnim i multimedijalnim sadržajima te atraktivnim modernim postavom, iznimno me veseli što smo i mlade zainteresirali za svijet bećarca i naše običaje“, kaže Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica, koja uz Muzej bećarca obuhvaća i Interpretacijski centar Terra Panonica.

Više o projektu Svijet graševine saznajte OVDJE.