Nacionalni dan oboljelih od epilepsije se obilježava 14. veljače, na dan Svetog Valentina. Sveti Valentin je poznatiji kao zaštitnik zaljubljenih. Poklanjao je ruže zaručnicima da bi im tako zaželio sretno bračno zajedništvo. Pročulo se da pomaže progonjenim kršćanima te, usprkos zabrani rimskog cara, vjenčao mlade zaljubljene parove. Svetog Valentina su u davna vremena zazivali za zdravlje, a posebno za ozdravljenje od epilepsije i od zaraznih bolesti te za zdravlje očiju. Osim Svetog Valentina, zaštitnikom oboljelih od epilepsije smatra se i Sveti Vid, koji je također živio u Rimskom carstvu i umro mučeničkom smrću.

Povjesničari imaju više teorija kako je Sveti Valentin postao zaštitnikom oboljelih od epilepsije. Prema jednoj legendi izliječio je mladu ženu koja se trebala udati, a imala je epilepsiju. Drugo objašnjenje povezuje ime Valentin s riječi „pasti“ na njemačkom jeziku, a epilepsija je bila poznata kao „bolest u kojoj se pada“. Prema trećoj legendi, biskup Valentin Von Terni koji je živio u Umbriji u 3. stoljeću je izliječio od epilepsije sina rimskog govornika. Postoji i predaja o Svetom Valentinu koji je bio svećenik u Rimu, a sahranjen je na groblju uz cestu koja vodi od Rima do Umbrije, no smatra se da se radi o istoj osobi.

U 14. i 15. stoljeću poremećaji mozga su se objašnjavali nadnaravnim pojavama, izazvani zlim duhovima i mračnim silama, a svetac je pri tome bio zaštitnik. Od 15.-tog stoljeća nadalje, mnogi kršćanski umjetnički radovi sadrže portrete Svetog Valentina s osobama koji boluju od epilepsije. Dva njemačka neuroznanstvenika su proučavali 127 portreta i skulptura iz tog razdoblja te uočili da klinička prezentacija različitih vrsta epileptičkih napadaja odgovara današnjim spoznajama o semiologiji epileptičkih napadaja. Na primjer: djeca s ekstenzorniminfantilnim spazmima portretima imaju ispružene ruke i noge, zabačenu glavu te čitavo tijelo u luku prema straga (opistotonus). Navode se i druge vrste epileptičkih napadaja koji su vrlo precizno naslikani, kao što su atonički i tonički te absence epileptički napadaji. Navedeni portreti pokazuju da je i u to vrijeme postojalo dojmljivo znanje o epilepsiji.
Danas postoji sve više organiziranih događanja kao što je u Hrvatskoj obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv epilepsije na dan Svetog Valentina, 14. veljače te Purple day (Ljubičasti dan) 26. ožujka, kada ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto kako bi pružili podršku oboljelima od epilepsije. Ljubičasta boja je internacionalna boja epilepsije, a povezuje se s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

U čast dana Svetog Valentina sjetite se da je ovaj svetac zaštitnik oboljelih od epilepsije i dajte im svoju podršku.

dr. sc. Jelena Bošnjak, dr. med., spec. neurologije
Zagreb, Voćarska 106
Tel: +385 1 4594 760
E-mail: [email protected]
Besplatan info telefon 0800 78 78
Brinimo se zajedno o Vašem zdravlju.