Saša Cvetojević pokazuje dio opreme  sufinancirane od Poduzetničkog impulsa
Saša Cvetojević pokazuje dio opreme sufinancirane od Poduzetničkog impulsa

U Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva jučer je svečano otvoren novo prošireni prostor zahvaljujući kojem će svi članovi ZIP-a od sada moći na jednom mjestu raditi na svojim startup projektima te će ZIP moći ugošćivati razne domaće i strane stručnjake u svojoj novoj konferencijskoj dvorani.

Također, zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program ‘Poduzetnički impuls’ ZIP je također opremljen i najmodernijom IT opremom, od stolnih računala, laptopa, monitora, kamera, opreme za konferenciju, tableta i raznih pametnih telefona, sve kako bi članovi ZIP-a od sada nadalje bez problema mogli raditi koristeći tu opremu, kao i testirati svoje proizvode na različitim uređajima.

“Zahvaljujemo Ministarstvu poduzetništva i obrta na pomoći s dobivanjem bespovratnih sredstava koje smo već djelomice iskoristili za kupovinu ove opreme koju možete danas vidjeti u ZIP-u.” izjavio je suosnivač ZIP-a, g. Saša Cvetojević.

G. Cvetojević se osvrnuo i na nedavno primanje 6. generacije startupa u ZIP, najveće do sada sa ukupno 11 timova, kao i mogućnost investiranja u neke od tih timova po završetku inkubacije: “Zahvaljujući 85,000 eura koje smo prikupili na equity crowdfunding platformi Seedrs, po prvi puta smo u mogućnosti pružiti i financiranje startupa koji prođu ZIP Startup program i koji nakon toga budu zadovoljili uvjete investiranja.”

Veleposlanik Kraljevine Maroka u Republici Hrvatskoj, g. Moulay Abbès El Kadiri predstavio skorašnji Global Entrepreneurship Summit koji se ove godine održava u Maroku, od 19. do 21. studenog u Marrakechu. Pokrenut 2009. g. od strane predsjednika Obame, Globalni Summit Poduzetništva je forum čiji cilj je poduzetnicima iz SAD-a i cijelog svijeta pružiti izuzetnu priliku i platformu za razgovore i suradnju.

Zamjenica veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj, gđa. Maggie Nardi govorila je o važnosti startupova i partnerstva sa ZIP-om: “Rad koji je ZIP dosad napravio i sve što nastavlja raditi podržavajući startup zajednicu u Hrvatskoj da bi educirali i osnažili poduzetnike, koristi ne samo tim ljudima već i hrvatskom gospodarstvu i budućnosti Hrvatske općenito. Očito nismo jedini koji tako mislimo, čestitamo na sredstvima dobivenim od Ministarstva poduzetništva i obrta.”

Ministar poduzetništva i obrta, g. Gordan Maras istaknuo je važnost ulaganja u poduzetnike početnike, poticanje inovativnosti te je pričao o mjerama kojima Ministarstvo pomaže poduzetnicima početnicima: “Institucije poput Zagrebačkog inkubatora poduzetništva pomažu nama u Hrvatskoj da se kvalitetni projekti mogu ovdje razvijati, ali moramo napraviti još korak dalje, da firme mogu steći dodatni kapital i krenuti u ozbiljniji posao. Država to mora popratiti sa svojim instrumentima. Mi smo upravo u pregovorima sa Svjetskom bankom oko jednog equity fonda, koji će biti regionalni upravo za tehnološki napredne projekte i želimo naravno da to bude u Zagrebu. S druge strane, uskoro će biti i garancije za equity ulaganja, kako bismo malo i to područje potaknuli jer u Hrvatskoj nam toga nedostaje.”

Prezentacije timova inkubiranih u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva otvorili su alumni timovi mash.me (jednostavno snimanje animiranih filmova koristeći pokrete tijela i ekspresije lica) i Madbarz (fitness tracking aplikacija za treniranje vlastitom težinom), nakon čega se predstavio dio članova posljednje, 6. generacije: Colomb.io (platforma za novinare i  informativne medije), Thorium A+ (platforma za energetsko certificiranje), LegalTie (moderan software za upravljanje odvjetničkim uredima) i TutoTod (edukativna iPad aplikacija koja potiče kreativno razmišljanje i izražavanje djece od 1-5 godina).