Koncert Zbora i Simfonijski orkestar HRT-a, održan u povodu Dana državnosti, na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, otvorio je u subotu novi open-air festival Zagreb Classic koji će na Trgu kralja Tomislava trajati sve do 12. srpnja. Brojna publika na Tomislavcu imala je priliku uživati u iznimnim djelima u koje je utkan nacionalni zanos glazbenih genija od Zajca i Gotovca do Borodina, Čajkovskog, Chopina i Elgara.

Festival koji će obogatiti kulturnu ponudu metropole te zasigurno na koncerte privući i sve brojnije turiste, pod vedrim nebom veličanstvenog parka, i nadalje nudi vrhunske glazbene poslastice. Svi ljubitelji klasične glazbe tako će do sredine srpnja moći uživati u nizu prvorazrednih simfonijskih i opernih orkestara predvođenih našim br. 1 filharmonijskim orkestrom Zagrebačkom filharmonijom dok će HNK Zagreb za veliko finale zatvaranja Zagreb Classica izvesti operu Nikola Šubić Zrinjski.

Novi festival dio je ponude Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKUL na kojem će ove godine  nastupiti i planetarno popularni dvojac 2CELLOS. Koncert koji će se održati 2. srpnja zadnji je koncert na njhovoj aktualnoj svjetskoj turneji, a ujedno je i rođendanski koncert na kojem naši slavni virtuozi slave peti rođendan.

U sklopu ovog festivala publika će imati priliku poslušati i Simfonijski orkestar Muzičke akademije, čiji je koncert na rasporedu 27. srpnja s početkom u 21:00 sat. Djelujući  od  osnutka  Akademije  1921.  godine, Simfonijski  orkestar okuplja studente svih  studijskih  godina  te  je  njezin  reprezentativni  ansambl. Na njihovu programu redovno su interpretativno zahtjevna djela, poput Bachove Muke po Ivanu, Brahmsova Njemačkog rekvijema, Mendelssohnovih oratorija Ilija i Pavao, Mahlerove Druge simfonije, Beethovenove Devete simfonije kao i Mozartova Rekvijema. Publika na Zagreb Classicu na koncertu orkestra Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će – J. Brahms, Akademska svečana uvertira op. 80, Akademska suita (autori stavaka: M. Tarbuk, Z. Tanodi, D. Bukvić, F. Đurović, V. NJežić, A Knešaurek, B. Šipuš) I.Stravinski, Pulcinella, suita za orkestar.

Do kraja Zagreb Classica očekuju nas još i koncerti Simfonijskog orkestara Hrvatske vojske, Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra, a na travnjaku Tomislavca, posjetitelji će imat priliku uživati  i  u projekciji kultnog nijemog film Charlieja Chaplina  Mališan uz pratnju Zagrebačke filharmonije.