Sablasno prazne ulice i trgovi travanjska su slika brojnih mjesta i gradova, naročito zagrebačkog središta.

Tišina gradskih ulica, uzrokovana karantenom i izolacijom, zajedno s drugim mjerama socijalnog distanciranja u cilju prevencije širenja korona virusa, uspavala je i tržište nekretnina. Kada uz navedeno dodamo i razorni potres, dobivamo sliku zagrebačkog tržišta. Posljedice toga očituju se u vidu blagog pada cijena nekretnina oglašavanih putem Crozilla.com.

Iako trenutno nije riječ o drastičnim već jedva zamjetnim razlikama, travanjska promjena cijena nekretnina oglašavanih putem Crozilla.com u Zagrebu je ipak dobila negativan predznak.

„Nekretninu ne možete kupiti ako ju ne vidite, tako da je karantena znatno usporila već prilično sporo tržište. Potres u Zagrebu prividno je pokrenuo tržište najmova i ohrabrio vlasnike novijih stanova da drže cijenu. Nekretnine se kupuju i dalje, ali je dinamika dosta manja jer su kupci oprezniji. Više se traže stanovi u novijim gradnjama, iznenađujuće je porasla potražnja za zemljištima za gradnju kuće. Jedan od razloga je izolacija u karanteni“, rekao je za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o..

Centar će uvijek imati svoje kupce

Stanovi u središtu Zagreba, sve do kobne nedjelje, držali su cijene daleko više od prosječnih, a renovirani, stari stanovi, na „račun“ dobre lokacije na oglasniku za nekretnine Crozilla.com postizali su cijene više i od kvalitetne novogradnje. Zagrebačkim potresom najviše je poljuljano „povjerenje“ u nekretnine smještene na, do tada, najtraženijem području, čak i kada je riječ o onima koje nisu pretrpjele značajnu štetu.

Prosječne oglašavane cijene tamošnjih stanova u travnju su pale za 0,6 posto, no podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je unatoč svemu Centar i dalje ostao najskuplji dio grada s prosječnom cijenom kvadratnoga metra od 2492 eura.

„Potražnja će privremeno porasti u tramvaj zoni novijim zgradama, prema standardima koji zadovoljavaju određenu jačinu potresa. Ali centar grada će uvijek imati svoje kupce koji znaju što traže.“- rekao je Serdarušić za Crozilla.com i dodao kako je vrlo optimističan po pitanju vraćanja ljudi u centar grada vrlo brzo nakon što prođe pandemija. „Sad se logično nakon potresa mnogi boje strogog centra jer je upitna kvaliteta mnogih zgrada. Najveći problem u centru napravili su dimnjaci, nadam se da će se mnogi brzo sanirati. Smatram da će sada kupci stanova u centru definitivno biti oprezniji, posebice će obratiti pozornost na to kakva je struktura suvlasnika u zgradi, u kakvom je stanju i kakvi su planovi po pitanju investiranja i održavanja. Vlasnici trebaju ulagati u svoju imovinu, kvalitetno sanirati nekretnine, krovišta, dimnjake, statiku zgrade.“

Zagrebačkim je stanovima cijena na mjesečnoj razini pala za 0,6 posto i spustila se na 2135 eura po kvadratu, a navedeni je iznos 8,3 posto veći no lani.

Cijene zagrebačkih kuća oglašavanih putem Crozilla.com tijekom travnja bilježe mjesečni pad od 0,1 posto, pa se za kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražio 1361 euro. U odnosu na prošlu godinu cijene kuća više su za gotovo 6 posto.

Sve više stanova za dugoročni najam

Cijene najma zagrebačkih stanova do 100 kvadrata površine u travnju bilježe nešto niže vrijednosti nego u ožujku, a prema podacima oglasnika Crozilla.com u prosjeku su pale za 0,1 posto.

„Vjerujem da će se cijene nekretnina korigirati na niže u slijedećem razdoblju. Iako, naši prodavatelji većinom sporo reagiraju na krizu i neće toliko brzo napraviti korekciju cijene koliko će to možda kupci očekivati pa nam slijedi jedno sporije razdoblje sa manje transakcija. Kako stvari stoje slična će situacija biti i sa najmovima, budući da se očekuje puno manje turista, pogotovo u Zagrebu. Apartmani za dnevni najam se mahom prebacuju u dugoročan, tako da će ponuda premašiti potražnju što će rezultirati korekcijom cijena. Isto to će utjecati i na prodajne cijene u centru jer su mnogi kupovali stanove kao investiciju za turizam“,  rekao je Serdarušić za Crozilla.com.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here