Razgovarali smo s glazbenim virtuozom iz Matulja – Zvjezdanom Ružićem koji je na prvi dan ljeta i na Svjetski dan glazbe objavio glazbenu suradnju s Lukom Paljetkom.

Moram vam priznati da smo se ugodno iznenadili kada smo vidjeli suradnju s Lukom Paljetkom. Koliko je bilo potrebno vremena do realizacije ?

S obzirom na to da smo Luko i ja već otprije prijatelji, ova pjesma više je kao šlag na torti u našoj životnoj priči. Fra Ivan i Luko često mi šalju svoje pjesme. Bilo ih je tu jako puno – lijepih i moćnih stihova koje sam uživao slušati. Te nedjelje, pred otprilike 9 mjeseci, dobio sam glasovnu poruku na mobitel u kojoj je Luko čitao Ivine stihove, pjesmu „Tvoj život“. Već na prve stihove – „Nisu to proždrljivi vuci, to su sjene tvoje moždine“ – naježilo mi se čitavo tijelo. Odmah sam znao da je ta pjesma moja i poželio da je zauvijek nosim uz sebe. Nakon nekoliko dana uzastopnog preslušavanja stihova javio sam im se s idejom za ovu umjetničku suradnju, a oni su s veseljem pristali na nju. Nakon toga je sve išlo prilično brzo. Samo nekoliko dana kasnije Luko je već bio u studiju i snimio glas, a onda sam ja nekoliko mjeseci proveo s njegovim glasom i čekao inspiraciju da mi pošalje odgovor u kojem smjeru krenuti. Ostalo je povijest.

Kako je bilo surađivati s nekim kao što je Luko Paljetak, koji dolazi iz sasvim druge vrste umjetnosti nego što je vaša?

Luko je puno više od književnika; Luko je i slikar i glazbenik. On ima 78 godina, a pored njega se čovjek osjeća staro jer je njegova duša toliko mlada, puna znatiželje prema životu, željna kreacije, željna širenja horizonata. On je definitivno jedna od najmudrijih osoba koje sam imao prilike u životu upoznati. Luko je hodajuća inspiracija i sretan sam što smo se prepoznali u ovom životu i što smo napravili ovu suradnju kao vječni spomen na sve ono lijepo što je prethodilo ovoj suradnji i svemu onome što nas tek čeka.

Mislite li da bi se naši umjetnici češće trebali usuditi eksperimentirati ovako poput vas?

U umjetnosti postoji samo jedno pravilo, a to je da pravila nema. Jedino što smatram ispravnim je da svaki umjetnik, pa tako i ja, uvijek slijedi svoje srce i one slike i vizije koje doživi u svojoj glavi pokuša  ostvariti u svom životu, neovisno o strahovima, sumnjama i svemu onome što toj viziji pokušava stati na put.  Ja se vodim isključivo srcem. Ovakvu suradnju nikad nisam mogao niti zamisliti niti isplanirati, ali vjerujem da inspiracija ima neki bolji plan za sve nas – ako joj se prepustimo.

Što nam pripremate u narednom periodu? Kada možemo očekivati veliki zagrebački koncert?

Trenutno snimam svoj novi album koji planiram objaviti u proljeće iduće godine. Riječ je o mom petom autorskom albumu, a drugom Pianotron albumu. Bit će to nešto još razigranije, još slobodnije i još svježije. Zato volim Pianotron – jer koliko god puta čovjek pomisli da sve staje, uvijek se dogode neke nove ideje, neki novi zvukovi, nove priče koje jedva čekam ispričati svojoj publici. Ovo ljeto očekuje me desetak koncerata diljem Hrvatske. 15.07. zagrebačka publika moći će me slušati u sklopu Ljeta na Bundeku, a za ostale gradove publika može pronaći datume na mojoj web stranici i društvenim mrežama, gdje redovito objavljujem novosti.

 

1 Komentar